WE GO COOP, 1η Δράση Ενίσχυσης Ικανοτήτων! Δημιουργία της Κοινότητας – Community of Practice

Στις 1 και 2 Οκτωβρίου, το έργο WE GO COOP διοργάνωσε την πρώτη δια ζώσης συνάντηση του έργου που φιλοξενήθηκε από τον εταίρο του έργου FAMP στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Ήταν ένα πρώτο σημείο αναφοράς για την ίδρυση της Κοινότητας Community of Practice για τα Συμβόλαια Υγροτόπων στη Μεσόγειο, καθώς και για την έναρξη της μεταφοράς της μεθοδολογίας του έργου μεταξύ των εταίρων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την ευκαιρία για τους εταίρους και τους συνεργαζόμενους εταίρους του έργου να συναντηθούν από κοντά. Η πρώτη μέρα της συνάντησης, 1 Οκτωβρίου, ήταν ανοιχτή για διαδικτυακή συμμετοχή σε όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο Community of Practice για τα Συμβόλαια Υγροτόπων και να μάθουν περισσότερα για τα έργα και τις μελέτες περίπτωσης τους. Η δεύτερη μέρα της συνάντησης, 2 Οκτωβρίου, απευθυνόταν μόνο τους εταίρους, με στόχο την έναρξη των εργασιών για τις πιλοτικές μελέτες περίπτωσης του έργου.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στη μεταφορά γνώσεων και τη δικτύωση γύρω από τα Συμβόλαια για τους Υγροτόπους στη Μεσόγειο. Κατά το πρώτο μέρος του πρωινού, έγινε σύνοψη της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου γύρω από τα περιβαλλοντικά σύμβολαια και τη δημιουργία μιας Μεσογειακής Community of Practice καθώς και η παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων υποστήριξης που προβλέπει το έργο. Στο δεύτερο μέρος του πρωινού, καθορίστηκε το τρέχον πλαίσιο των κύριων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων για τα Συμβόλαια Υγροτόπων, όπως τα WETNET (2016-19), COASTING (2018-19) και COASTING+ (2021-22), CREW (2018-21) και GREW (2024-26), TUNE UP (2019-22). Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για την προοπτική δημιουργίας της Κοινότητας CoP  του WE GO COOP .  Στη συζήτηση εξετάστηκαν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της CoP  , αναλύοντας με τους συμμετέχοντες τους κύριους λόγους πίσω από την ίδρυσή της, τη σύνθεσή της και τους κύριους σκοπούς της. Τέλος, παρουσιάστηκαν ορισμένες σχετικές μελέτες περίπτωσης Συμβολαίων για τους Υγροτόπους στη Μεσόγειο: το Συμβόλαιο του δέλτα του ποταμού Αξιού (Ελλάδα), το Συμβόλαιο των ελών Odiel (Ισπανία), το Συμβόλαιο του Agro Pontino, το Συμβόλαιο στην Camargue και το Συμβόλαιο του Palud pond.

Η δεύτερη ημέρα εστίασε στη σύνδεση των Συμβολαίων για τους Υγροτόπους με τρεις νέες μελέτες περίπτωσης στην Αλβανία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Εξετάστηκε το μεθοδολογικό πλαίσιο του έργου, που βασίζεται στη χρήση της συμμετοχικής διαδικασίας Roadshow. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι τρεις νέοι πιλοτικές περιοχές του έργου: το Φυσικό Πάρκο Vransko Jezero, η Προστατευόμενη Περιοχή Vjosa Narta και οι Υγρότοποι Carvalhal. Το πρωινό συνεχίστηκε με τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, με στόχο την υποστήριξη της έναρξης των διαδικασιών για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών συμβολαίων συνεργασίας στις τρεις πιλοτικές περιοχές. Η συζήτηση βοήθησε στον καθορισμό των κύριων θεμάτων των μελετών περίπτωσης, των βασικών εμπλεκόμενων φορέων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς και των δυνατών και αδύνατων σημείων των περιοχών τους. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ανακεφαλαίωση των αποτελεσμάτων των ομάδων εργασίας και συζητώντας τα επόμενα βήματα.

Συμπερασματικά, οι εταίροι του έργου πραγματοποίησαν την πρώτη δια ζώσης συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής του έργου WE GO COOP, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, οι δραστηριότητες και τα παραδοτέα για τους επόμενους μήνες.

Η συνάντηση ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Community of Practice του WE GO COOP σχετικά με τα Συμβόλαια για τους Υγροτόπους. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά των εταίρων, των συνεργαζόμενων εταίρων και των ενδιαφερόμενων φορέων, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις απόψεις τους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ήταν μια ευκαιρία να διερευνηθεί η μεθοδολογία του έργου, να συζητηθεί η βιωσιμότητα των υγροτόπων και η προώθηση καινοτόμων και συνεργατικών πρακτικών για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων και της διατήρησης της φύσης.