Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στο ΚΕΔΕΑ – ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του έργου Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) με τίτλο «Μελετώντας την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα: Αποτελέσματα, Στόχοι και εξελίξεις» με διοργανωτή την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το #EPAH αποτελεί μια κορυφαία αλλά και ουσιαστικά την πρώτη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας σε επίπεδο δήμου και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με τις δράσεις του Συμφώνου των Δημάρχων (@Covenant of Mayors).
Την εκδήλωση άνοιξε η Δ/ντρια Προγραμματισμού και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών έργων της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, κα Βάσω Παπαδοπούλου. Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ενεργειακής Πολιτικής και Ενεργειακής Απόδοσης από το ΥΠΕΝ, Βασιλική Σίτα και η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αικατερίνη Τσικαλουδάκη.
Στην εκδήλωση τέθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη, συνεργάτη του CluBE, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Energy Poverty Advisory Hub σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Δήμητρα Δρακάκη, Υπεύθυνη επικοινωνίας EPAH και μέλος του Climate Alliance και συζητήθηκαν τα κύρια εθνικά αποτελέσματα από την Αλίς Κοροβέση, Συνιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια του ΙΝΖΕΒ και κύρια τεχνική σύμβουλος των βοηθειών του EPAH στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί κύριο σημείο ενδιαφέροντος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Χρήστο Τουρκολιά, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΠΕ και συντονιστή της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των στόχων του ΕΣΕΚ, το εθνικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας. Στην πορεία ο Δρ. Βλάσης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος του IEECP αναφέρθηκε στις εξελίξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου. Ο Κοσμήτορας και καθηγητής του ΕΜΠ αλλά και Συντονιστής του έργου REVERTER, Δημήτρης Δαμίγος, παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνικές στη χαρτογράφηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ενώ τέλος, ο Δρ. Αναστάσιος Μάνος, CEO της DOTSOFT τόνισε τη συμβολή των έξυπνων πόλεων (Smart Cities) ως το ένα μέσο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με εκπροσώπους δήμων και περιφερειών, όπως ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Καβάλας, το Δίκτυο Δάφνη που εκπρόσωποι τους νησιώτικους δήμους, η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) του Δήμου Αθηναίων αλλά και το ΠΤΑ ΚΜ οι οποίοι παρουσίασαν τον τρόπο κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων της τεχνικής βοήθειας αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Το κοινό συμπέρασμα που κατέληξαν οι συζητήσεις είναι ότι η τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση αποτελούν ένα κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Σίγουρα τα εργαλεία και τα μοντέλα μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία δεικτών ώστε να μπορούν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ωστόσο είναι απαραίτητη η έρευνα πεδίου και οι επιτόπιες επισκέψεις τόσο ως εργαλείο ενημέρωσης όσο και πρόληψης της ενεργειακής φτώχειας. Ακριβώς, για το λόγο αυτό όλες οι νέες πολιτικές θα εστιάσουν σε επίπεδο περιφέρειας κυρίως και στην πορεία σε επίπεδο δήμου και όχι τόσο σε εθνικό επίπεδο.