Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Πέντε Εμπειρογνωμόνων σε Διεθνή Εκπαίδευση Κατάσβεσης Διασυνοριακών Δασικών Πυρκαγιών στην Αττάλεια

Στις 4-7 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων με θέμα την αντιμετώπιση δασικών μέγα-πυρκαγιών στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Δασών στην Αττάλεια, νοτιοδυτική Τουρκία. Στην εκπαίδευση θα συμμετάσχουν αποστολές εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Μολδαβία και Τουρκία.

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε εμπειρογνώμονες κατάσβεσης πυρκαγιών και ειδικά δασικών πυρκαγιών, μέλη σωμάτων ασφαλείας με ειδίκευση στην πυρασφάλεια, μέλη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτές πυροπροστασίας και έμπειρους πυροσβέστες.

Η εκπαίδευση θα αφορά το συγχρονισμό των δυνάμεων πυροπροστασίας διαφορετικών χωρών σε περίπτωση διασυνοριακών καταστροφών τόσο με τη χρήση διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας όσο και στο πεδίο. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αττάλειας, εξοπλισμένο με σύγχρονο προσομοιωτή δασικών μέγα-πυρκαγιών, στον οποίο οι αποστολές των τεσσάρων κρατών θα επιχειρήσουν από κοινού αντιμετώπιση της φωτιάς σε πρότυπη διασυνοριακή περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 3 ημέρες και το κόστος μετακίνησης, διαμονής και διατροφής θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το έργο CoPrevent.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Η βασική γνώση της Αγγλικής είναι απαραίτητη. Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής είναι 15 Φεβρουαρίου 2023. Ο αριθμός εμπειρογνωμόνων που θα επιλεγούν είναι 5. Η επιλογή θα γίνει βάσει εμπειρίας και σε περίπτωση ίσων προσόντων βάσει προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής.

Λίγα λόγια για το έργο

Το ευρωπαϊκό έργο «CO-PREVENT Συνεργασία για Προστασία από Καταστροφές και Περιβαλλοντική Παρακολούθηση στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» αφορά την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας με τη συμμετοχή φορέων από την Τουρκία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ελλάδα.

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ είναι εταίρος στο έργο με περιοχή μελέτης την υδρολογική λεκάνη των ποταμών Αξιού και Γαλλικού στην περιοχή του Δήμου Δέλτα. Στα δύο ποτάμια έχουν εγκατασταθεί μετρητικοί σταθμοί παρακολούθησης της στάθμης, παροχής και μετεωρολογικών δεδομένων των ποταμών σε πραγματικό χρόνο, για την έγκαιρη πρόληψη από πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία κατοικούν περίπου 260.000 άνθρωποι.

Το CO-PREVENT χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Black Sea Basin ENI CBC 2014-2020». Το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2023.