Ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Εξαρτησιογόνες ουσίες στην παιδική και εφηβική ηλικία»

«Εξαρτησιογόνες ουσίες στην παιδική και εφηβική ηλικία» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας θεματικής ημερίδας του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης μαθητών και γονέων δήμου Θέρμης για την πρόληψη χρήσης ουσιών από παιδιά και εφήβους, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος της Κοινότητας Βασιλικών. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα το Τμήμα Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αναπτυξιακό Ο.Τ.Α. και την υποστήριξη του Συμβούλιου Νέων του δήμου Θέρμης.

Έχοντας ως στόχο γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί, παιδιά και νέοι να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, και να συνομιλήσουν απευθείας με εξειδικευμένα στελέχη επίσημων θεραπευτικών φορέων της χώρας το πρόγραμμα της ημερίδας αναπτύχθηκε ως ακολούθως:
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας, Στυλιανός Αποστόλου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωκράτης Σαμαράς, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μεταλούλης.

Η κα Σεμίνα Σπανοπούλου, MSc ψυχολόγος στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, πρόγραμμα εφήβων, του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα «Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου και αξιοποιώντας τα αποθέματα των εφήβων». Αναφέρθηκε αναλυτικά σε παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε (περιστασιακή) χρήση, κατηγοριοποιώντας τους σε εκείνους που εξαρτώνται από το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, το οικονομικό πλαίσιο, στους ψυχολογικούς παράγοντες, τις προκλήσεις της καθημερινότητας και την επιρροή των προσωπικών -οικογενειακών και φιλικών- σχέσεων καθώς και στις ανεπιθύμητες τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας όπως η σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση. Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της τόνισε τους προστατευτικούς παράγοντες (ανθεκτικότητα, ισχυροί δεσμοί με οικογενειακά και άλλα περιβάλλοντα, κ.α) και τα αποθέματα (δυνάμεις, δεξιότητες, και δυνατά σημεία κάθε ατόμου) ως προτάσεις αντιμετώπισης των δυσκολίων.

Στη σύντομη παρέμβαση του ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Αστέριος Καρακότας, αναφέρθηκε στην συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην υποστήριξη των εφήβων.

Για έξαρση του φαινομένου του τζόγου και κυρίως του ηλεκτρονικού έκανε λόγο ο Επαμεινώνδας Γρηγορίου, Msc Ψυχολόγος στη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ φάρμακα και τυχερά παιχνίδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο κος Γρηγορίου ανέπτυξε την εισήγηση «Χτίζοντας Πυραμίδες: Ο ρόλος της οικογένειας σε μια ζωή ελεύθερη από νόμιμες (αλκοόλ) ή παράνομες εξαρτήσεις» τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της οικογένειας και της κοινότητας στην διαμόρφωση υγιών συνηθειών. Αίσθηση έκανε η επισήμανσή του ότι η κατάσταση με τον τζόγο έχει ξεφύγει στις μικρές ηλικίες, υπογραμμίζοντας την τεράστια επιρροή των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ειδικότερα των διαφημίσεων με πρωταγωνιστές προσφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού ή αθλητικού χώρου.

Στην συμβολή του Συμβούλιου Νέων του δήμου Θέρμης στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων στήριξης των νέων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σταύρος Παπαγιάννης.

Τέλος για τους τρόπους αντιμετώπισης και τη θεραπεία της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες στην προ- εφηβεία μίλησε ο Αλέξανδρος Τάντος, σύμβουλος ψυχικής υγείας, συστημικός /οικογενειακός θεραπευτής, στο κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων για εφήβους και νέους, ΚΕΘΕΑ-ΑΝΑΔΥΣΗ. Ο κος Τάντος επεσήμανε ότι η εφηβεία είναι «ένας πόλεμος εσωτερικός και εξωτερικός» και μίλησε για τις δυσκολίες των εφήβων στην αναζήτηση του νοήματος και στην σχέση τους με την έναρξη χρήσης ουσιών. Στη συνέχεια στάθηκε στο «κόστος» της χρήσης για τον έφηβο και ολοκλήρωσε με την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στη δομή του ΚΕΘΕΑ -ΑΝΑΔΥΣΗ με τους εφήβους στο κομμάτι της αμφιθυμίας «κόστος -όφελος χρήσης».

Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με τους ομιλητές να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρευρισκόμενων.