Κλιματικά Έξυπνη Γεωργία – Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του έργου BLACK SEA CBC AGREEN «Cross-Border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin»

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Ανάπτυξης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, σε συνεργασία με τo Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και τον ΑΣ Βασιλικών εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις έννοιες, τις πρακτικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα της κλιματικά έξυπνης γεωργίας σύμφωνα με το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου AGREEN “ΕΞΥΠΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα BLACK SEA CBC της ΕΕ.

Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ με την υποστήριξη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κ Παναγιώτας Σεργάκη.

Τα θέματα της εκπαίδευσης ήταν τα εξής:

  • Προσέγγιση Κλιματικά Έξυπνης Γεωργίας
  • Αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων ανθεκτικών στο κλίμα
  • Διαχείριση βιώσιμων αγροκτημάτων
  • Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Κλιματικά Έξυπνης Γεωργίας
  • Marketing βιώσιμων αγροτικών προϊόντων
  • Διεθνές εμπόριο και συνεργασία

Την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών πραγματοποίησαν οι τρείς νέοι που συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν επάνω στις προαναφερθείσες θεματικές σε πενθήμερο σεμινάριο στο Dobrich της Βουλγαρίας τον Νοέμβριο 2022. Συγκεκριμένα, δύο τελειόφοιτοι φοιτητές Γεωπονίας του ΑΠΘ, η κα Βερονίκη Παραδεισοπούλου και ο κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ένας νέος γεωπόνος, ο κος Πολυχρόνης Χρονόπουλος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βασιλικών μετέφεραν στο μεταπτυχιακό τμήμα την εμπειρία που αποκόμισαν οι ίδιοι από τη δική τους εκπαίδευση λειτουργώντας έτσι ως πολλαπλασιαστές (multipliers) γνώσης.

Παράλληλα με τους τρείς νέους εκπαιδευτές, την εκπαίδευση υποστήριξαν επίσης οι κυρίες Βασιλική Παπαδοπούλου και Αναστασία Ριζοπούλου από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε και η κα Ευγενία Ελεμέ από την OECON ΕΠΕ.

Η κα Σεργάκη με πολλή χαρά φιλοξένησε την εκπαίδευση και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των τοπικών φορέων και του πανεπιστημίου τους για την προώθηση κοινών δράσεων, πρακτικών για την Κλιματικά Έξυπνη Γεωργία και όχι μόνο. Από την πλευρά της η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και συγκεκριμένα η κα Βάσω Παπαδοπούλου Project Coordinator του έργου ευχαρίστησε την κα Σεργάκη για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία της.