Εναρκτήρια συνάντηση (Kick off) και 1η συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee Meeting) του έργου “Step2CleanPlan” στον Δήμο Uzunkopru στην Τουρκία

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., συμμετείχε, διαδικτυακά, στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου Interreg NEXT Step2CleanPlan. Η συνάντηση διοργανώθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2024  από το Δήμο Uzunkopru, επικεφαλής εταίρος του έργου, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου, της επαρχίας Εντίρνε της Τουρκίας. Στη συνάντηση συμμετείχε με εικονική βιντεοπαρουσίαση και εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμαριάς,  καθώς η  περιοχή στόχος του έργου για την Ελλάδα είναι ο Δήμος Καλαμαριάς με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων που θα οδηγήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διήμερης συνάντησης, οι εταίροι του Step2CleanPlan, αφού παρουσίασαν τους φορείς τους και γνωρίστηκαν μεταξύ τους τα στελέχη ομάδων εργασίας, συζήτησαν αναλυτικά τα στάδια υλοποίησης, τις δράσεις του έργου στο σύνολό τους και τα κοινά αποτελέσματα και τις εκροές του.  Η συντονιστική επιτροπή οριστικοποίησε, μετά από διάλογο, τους κανόνες συνεργασίας σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ευθυγράμμισης του έργου με τους γενικούς στόχους του και μετριασμού των κινδύνων.  Σε ειδική συνάντηση, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στη βιώσιμη ενέργεια και το κλίμα, οι εταίροι συναποφάσισαν την κοινή μεθοδολογία εργασίας για τις επιμέρους δράσεις του επόμενου τετράμηνου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, συζητήθηκε το επικοινωνιακό σχέδιο, οι κανόνες διαχείρισης του προγράμματος με έμφαση στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και τις προδιαγραφές τους, οι εκθέσεις αναφοράς και οι προθεσμίες τους. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων και  των  επόμενων συγκεκριμένων βημάτων.

 Το έργο Step2CleanPlan ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο  έχοντας ως στόχο να  αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η αειφορία, και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους, όπως η μείωση των απορριμμάτων, μέσω της αύξησης της επαναχρησιμοποίησης, η υιοθέτηση πρακτικών αναγέννησης, μέσω της επισκευής και επιδιόρθωσης χρηστικών αντικειμένων.

Όλοι οι εταίροι του έργου από Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα παρακολούθησαν τη διήμερη συνάντηση, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media του έργου: