Ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Ενεργειακή Φτώχεια: προς ένα Βιώσιμο Μέλλον»

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε από την Ανατολική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ημερίδα με θέμα την Ενεργειακή Φτώχεια στο πλαίσιο του EPAH (Energy Poverty Advisory Hub).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κ. Μαρία Σπυράκη – Ευρωβουλευτής ΕΛΚ, μέλος των επιτροπών ENVI Και ITRE, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. κ. Σωκράτης Σαμαράς.

Η έναρξη της Ημερίδας έγινε με την παρουσίαση του κ. Χρήστου Παπάντου, μέλους της ομάδας έργου της πρωτοβουλίας EPAH από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. για τα εργαλεία που προσφέρει το EPAH στην αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας, ενώ ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δημήτρη Κουσκουρίδη, προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του φαινομένου.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας άνοιξε ο κ. Δημήτρης Δαμίγος διδάκτωρ του ΕΜΠ ο οποίος αναφέρθηκε στη συσχέτιση της Ενεργειακής Φτώχειας και της Κλιματικής Αλλαγής ενώ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Life-REVERTER αναφορικά με τις δυνατότητες παρέμβασης στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Ναταλίας Μποέμη, διδάκτωρ του ΑΠΘ η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην ενεργειακή κατάσταση των νοικοκυριών, και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση του Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Η Ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση της κ. Αλίς Κοροβέση, διευθύντριας του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΙΝΖΕΒ) σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του φαινομένου της Ενεργειακής Φτώχειας στις νησιωτικές περιοχές και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα One Stop Shops ως μέσα καταπολέμησης του φαινομένου.

Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Βάσω Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Τοπικής Ανάπτυξης της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης.

Παρουσιάσεις εκδήλωσης: