Η πρωτιά των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη διαχείριση αποβλήτων και η χαμένη ευκαιρία της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων, παρουσιάσθηκαν από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ στην 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «FORWARD GREEN»

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ συμμετείχε με περίπτερο στην 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «FORWARD GREEN» που διοργανώθηκε από την HELEXPO στους χώρους της ΔΕΘ, από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2023, με κεντρικό θέμα παρουσίασης, τα πολύ καλά αποτελέσματα της διαχείρισης αποβλήτων στους Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη και την μέχρι σήμερα χαμένη ευκαιρία της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, που στερεί τη δυνατότητα από τους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, να πετύχουν τους εθνικούς στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού.

Ειδικότερα παρουσιάσθηκαν τα μεγάλα ποσοστά εκτροπής από την ταφή από τους 4ΟΤΑ, που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 30%, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για το 2021, γεγονός που κατατάσσει και τους 4ΟΤΑ, στους έξι Δήμους της ΠΚΜ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκτροπής αποβλήτων από την ταφή.(Ανατολική Θεσσαλονίκη – Η διαχείριση αποβλήτων σε αριθμούς) Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα σχετικών μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. του Τμ. Μηχ/γων Μηχ/κων της ΠΣ του ΑΠΘ και των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς, με βάση τα οποία ανατρέπονται σημαντικά τα δεδομένα του Εθνικού Σχεδιασμού για τη σύσταση των ΑΣΑ, όσον αφορά τα ποσοστά των βιοαποβλήτων.(Ανατολική Θεσσαλονίκη – Τα βιοαπόβλητα σε αριθμούς)

Επίσης όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο ενημερώθηκαν για τα έργα που υλοποιεί η εταιρεία, σχετικά με κυκλική οικονομία, την ενεργειακή διαχείριση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΔΑΕΚ), τα Σχέδια Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΣΕΑΚ), τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), καθώς και για τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τέλος η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ έλαβε μέρος για μια ακόμη χρονιά, στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης #ThessClean–ThessGreen, με το δημιουργικό της εργαστήρι «αλλάζοντας συμπεριφορές.. αλλάζουμε το μέλλον». Στο εργαστήρι της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ παιδιά παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και παιδιά δημοτικών σχολείων της πόλης έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια και έγραψαν μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος