Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Μολδαβοί μαζί στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών: Co-PREVENT 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διασυνοριακή εκπαίδευση σε έκτακτες ανάγκες των εθελοντών του ευρωπαϊκού έργου συνεργασίας CoPrevent – Cooperation for disaster prevention and environmental monitoring in BSB (eMS Ref No: BSB – 802) στις 10-12 Μαΐου 2023 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Pomorie, στην περιοχή του Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Σαράντα εθελοντές, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, συμμετείχαν στην εκπαίδευση από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μολδαβία, χώρες-εταίρους του έργου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τόσο άτομα χωρίς εμπειρία στη διάσωση όσο και εθελοντές διασώστες της ομάδας ΠΡΟΤΕΚΤΑ και του τμήματος πυρασφάλειας των διυλιστηρίων ΕΚΟ. Ως χώρος εκπαίδευσης επιλέχθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Τμήματος Πυρασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στο λόφο Burli Bryag στα προάστια του Μπουργκάς.

Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης, όπως αναρρίχηση σε αερογέφυρα, διάσχιση πολύζυγου με σκοινί ασφαλείας, κωπηλασία, δημιουργία αντιπλημμυρικών φραγμάτων και μεταφορά πολυτραυματία, με τους εθελοντές να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ικανότητες και ενθουσιασμό.

Επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς από χημικές ουσίες λίαν εύφλεκτες παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες κατά τη δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil. Με επίσκεψη στα γραφεία Πολιτικής Προστασίας του Μπουργκάς έκλεισε η τριήμερη συνάντηση, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής από τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας του Μπουργκάς Nikolai Nikolaev.

Η παρούσα εκπαίδευση του έργου CoPrevent – BSB απέδειξε έμπρακτα πως μία διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι και εφικτή και πολύτιμη, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού δεν γνωρίζει σύνορα και μάς αφορά όλους.