Εγγραφές στις δράσεις για γονείς του δήμου Θέρμης

Στο πλαίσιο του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης της Σχολικής Κοινότητας Δήμου Θέρμης» το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Επιτροπών σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ανακοινώνουν την έναρξη των εγγράφων στις δράσεις που απευθύνονται σε γονείς μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμβέλειας του Δήμου.

Ειδικότερα, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν για τους γονείς του Δήμου και που θα ξεκινήσουν τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου είναι:

Α) Σχολές Γονέων

Σκοπός μιας σχολής γονέων είναι η υποστήριξη των γονέων στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, η πρόληψη και η προστασία της ψυχικής υγείας όλων των μελών της οικογένειας.
Οι γονείς συμμετέχουν σε μια ομάδα με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού τους. Κάθε ομάδα πραγματοποιεί δύο (2) συναντήσεις το μήνα δίωρης διάρκειας και για προκαθορισμένο αριθμό συναντήσεων που ορίζεται στις οκτώ (8). Κάθε συνάντηση εστιάζει σε συγκεκριμένη θεματολογία η οποία προκύπτει από τις ανάγκες των συμμετεχόντων της ομάδας. Η ψυχολόγος/συντονίστρια αναπτύσσει τις απόψεις της επιστήμης και με τη βοήθεια του διάλογου τα μέλη της ομάδας καταθέτουν απόψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες.
Προϋπόθεση συμμετοχής στην κάθε ομάδα είναι η σταθερή και με συνέπεια διαθεσιμότητα και παρακολούθηση των οκτώ συναντήσεων ώστε τα μέλη της να μπορέσουν να συνδεθούν μεταξύ τους και να μοιραστούν τα βιώματά τους.

Σε κάθε ομάδα συμμετέχουν 10- 20 άτομα Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Θα διοργανωθούν τρεις (3) σχολές γονέων με οκτώ (8) δίωρες συναντήσεις σε 15νθημερη βάση ως εξής:

  • Οι συναντήσεις της ομάδας γονέων των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα Νηπιαγωγεία του δήμου ξεκινούν την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου και ώρα 17:00-19:00 (αίτηση συμμετοχής)
  • Οι γονείς με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό) μπορούν να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, και ώρα 17:00-19:00 (αίτηση συμμετοχής)
  • Τέλος, για τους γονείς με παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο – λύκειο) η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 έως 19.00 (αίτηση συμμετοχής)

Οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως την ημέρα έναρξης της κάθε σχολής στο email: epita@anatoliki.gr ή info@anatoliki.gr. Η συμμετοχή είναι δωρεάν ωστόσο οι θέσεις είναι περιορισμένες. Συνιστούμε να κάνετε έγκαιρα τη δήλωση συμμετοχής σας στην σχολή που σας ενδιαφέρει.

Β) Ομάδα Αυτό-Βοήθειας για γονείς

Εγκαινιάζουμε φέτος την Ομάδα Αυτό-Βοήθειας για γονείς με στόχο την ενδυνάμωση των γονέων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της τρέχουσας πραγματικότητας της κάθε οικογένειας. Σε μία ομάδα αμοιβαίας υποστήριξης, οι γονείς που θα συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με άλλους γονείς, να αλληλοεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και βιώματα, να καλλιεργήσουν νέες πιο λειτουργικές δεξιότητες επικοινωνίας και αντιμετώπισης των δυσκολιών, να αναπτύξουν ένα δίκτυο αλληλουποστήριξης κι ένα πλέγμα ασφάλειας γύρω από τα παιδιά της κοινότητας. Με την καθοδήγηση έμπειρης συντονίστριας δημιουργείται ένας χώρος ασφάλειας και αποδοχής, ώστε όλοι να αισθάνονται άνετα να εκφραστούν ελεύθερα. Τα θέματα που θα συζητηθούν δεν είναι προαποφασισμένα καθώς στόχος της ομάδας είναι η φροντίδα των μελών της σε συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν από την εκπλήρωση της γονεϊκότητας και την ανάδειξη και ανάπτυξη νέων εφοδίων ώστε να αισθάνονται πιο δυνατοί και πιο σίγουροι ως γονείς.

Συνεπώς, θα διοργανωθεί ένας κύκλος 8 συναντήσεων (δίωρης διάρκειας) σε μηνιαία συχνότητα με έναρξη την Τρίτη 31 Οκτωβρίου σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.

Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση σχετικής αίτησης για τη συμμετοχή σας στην ομάδα αυτοβοήθειας για γονείς.

Γ) Εκπαίδευση στις τεχνικές της Μη Βίαιης Επικοινωνίας και Αντίστασης

Η εκπαίδευση με τίτλο «Γονείς: Ήρεμη δύναμη» ολοκληρώνεται σε τέσσερεις (4) δίωρες βιωματικές συναντήσεις. Δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, υιοθετώντας μια στάση που εμπεριέχει αγάπη και δύναμη ταυτόχρονα. Θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες τεχνικές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και επεξεργασία περιστατικών που θα φέρουν οι συμμετέχοντες γονείς με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τα παιδιά τους και τη βελτίωση της μεταξύ τους σχέσης.

Αριθμός συμμετεχόντων έως 15 άτομα. Απαραίτητη η συμπλήρωση αίτησης για τη συμμετοχή σας.

Ο τόπος διεξαγωγής των συναντήσεων της εκπαίδευσης θα ανακοινωθεί στους γονείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) μόλις συγκεντρωθεί ο αριθμός αιτήσεων και επιλεγεί η περιοχή / το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές.

Αποστολή όλων των αιτήσεων στα email: info@anatoliki.gr ή epita@anatoliki.gr

Υπεύθυνη Σχολών Γονέων:
Ελευθερία Πήτα, Ψυχολόγος, Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00, τηλ. 2310463930