Στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Σεϊνάγιοκι (Seinäjoki) της Φινλανδίας η δεύτερη Διαπεριφερειακή Συνάντηση Ανταλλαγής Πολιτικών και Γνώσεων του έργου “Food Industry SMEs Sustainability Support and Help” (FISSH), του προγράμματος INTERREG Europe, με οικοδεσπότες το Πανεπιστήμιο του Σεϊνάγιοκι (Seinäjoki University of Applied Sciences – SEAMK) και το Περιφερειακό Συμβούλιο του South Ostrobothnia (Regional Council of South Ostrobothnia. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διημερίδας Food Days Seinäjoki 2025, η οποία επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.
Την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., επικεφαλής εταίρο του έργου, εκπροσώπησαν η κα Ιωάννα Κουτή, Υπεύθυνη του έργου, και η κα Μαρία Μαγκριώτη, μέλος της ομάδας του έργου. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (εταίρος του έργου) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αρχή χάραξης πολιτικής), ενώ ως stakeholders συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ).
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την οργανωτική ομάδα (Ruralia Institute, SEAMK, Into Seinäjoki), τον δήμαρχο του Seinäjoki, Jaakko Kiiskilä, και την Päivi Nerg, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Φινλανδίας, η οποία παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στη στρατηγική τροφίμων και τις εξαγωγές της χώρας.
Ακολούθησαν ομιλίες, workshops και παράλληλες συζητήσεις για τις διεθνείς τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Κύρια σημεία της πρώτης μέρας αποτέλεσαν η προσωπική συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τον Ελληνοφιλανδό Thimjos Ninios, Διευθυντή Διεθνούς Εμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Ιδιοκτητών Δασών (MTK), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση «Πλοηγώντας στις Παγκόσμιες Αγορές: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Εξαγωγείς», καθώς και η συμμετοχή της κας Άννας Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο διεθνές πάνελ «Εκπρόσωποι από τις πέντε περιφέρειες του έργου FISSH συζητούν για τη βιωσιμότητα στον τομέα της διατροφής», όπου ανέλυσε την εμπειρία και τις δράσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των εταίρων του έργου, όπου συζητήθηκαν διοικητικά, οικονομικά και επικοινωνιακά θέματα, που αφορούν τη λήξη του 3ου εξαμήνου και τη συνέχεια των εργασιών. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με σύντομες ανακεφαλαιώσεις και επίσημο δείπνο.
Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε ομιλίες για τη βιώσιμη διατροφή και την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, τοπικές στρατηγικές τροφίμων, καθώς και παράλληλες συζητήσεις όπου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και τα καινοτόμα έργα του Seinäjoki University of Applied Sciences (SEAMK). Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επισκέψεις μελέτης σε ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις, όπως τα SEAMK Food Labs, η Foodwest, η Alavuden Öljynpuristamo και το Kyrö Distillery, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
Η συμμετοχή των Ελλήνων stakeholders ενίσχυσε τη δικτύωση της Κεντρικής Μακεδονίας με κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και παραδείγματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τροφίμων.
Το έργο FISSH συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.358.664 €. Έχει διάρκεια 48 μήνες, έως τις 31/03/2028. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από:
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Επικεφαλής εταίρος (ΕΛΛΑΔΑ)
- Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΛΛΑΔΑ)
- Seinäjoki University of Applied Sciences (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)
- Regional Council of South Ostrobothnia (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)
- Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (ΠΟΛΩΝΙΑ)
- Economic Council of East Flanders (ΒΕΛΓΙΟ)
- Coimbra Region Intermunicipal Community (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του έργου εδώ και εδώ.
















