Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας – Συνέδριο του “EPAH” στη Βαρσοβία

Η Ανατολική A.E., Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο του Συμβουλευτικού Κόμβου για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας (EPAH) που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βαρσοβία.

Με περισσότερους από 170 συμμετέχοντες παραβρισκόμενους στον χώρο της εκδήλωσης και 160 διαδικτυακά από 23 χώρες, η διήμερη εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τις τοπικές κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους ενεργειακούς φορείς, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να συγκεντρωθούν και να ανταλλάξουν μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, προωθώντας βιώσιμες πολιτικές και μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας παρουσιάζοντας πολύτιμα παραδείγματα των πρωτοβουλιών της πόλης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πολυπλοκότητα της πρόκλησης, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες όταν αντιμετωπίζεται η ενεργειακή φτώχεια.

Μετά τις επίσημες εναρκτήριες δηλώσεις, οι διαδικασίες συνεχίστηκαν με δύο πάνελ και εννέα εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανταλλάξουν, να μάθουν και να μοιραστούν καλές πρακτικές που εστιάζονται σε θέματα συνεργατικών προσεγγίσεων, αναβάθμισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, διάγνωσης, χρηματοδότησης ανακαινίσεων, ενεργειακών κοινοτήτων, ενιαίων θυρίδων, μεταφορών, ενεργειακής δικαιοσύνης και του Ταμείου Κοινωνικού Κλίματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στην περιοχή της Παλιάς Πράγας, μια πρόσφατη απόδειξη γρήγορης ανάπλασης στη Βαρσοβία. Καθοδηγούμενοι από ειδικούς από το Μουσείο Πράγας της Βαρσοβίας, οι παρευρισκόμενοι εξερευνήσανε τις πολλές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας αστικής ανανέωσης.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Energy Poverty Advisory Hub σε συνεργασία με την πόλη της Βαρσοβίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Δήμων του Πολωνικού Δικτύου “Energie Cités” (PNEC). Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. εκπροσωπεί το EPAH στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος φορέας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.