5η Συνάντηση Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου DESICE – 22 Σεπτεμβρίου 2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026, στην Αίθουσα Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, η 5η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης (Regional Stakeholders Group – RSG) του ευρωπαϊκού έργου DESICE – Enhancing Circular Economy through Innovative Design, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.

Η συνάντηση αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία ενημέρωσης και ενεργού συμμετοχής των τοπικών φορέων στην πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την προώθηση του κυκλικού σχεδιασμού και της κυκλικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκε η πορεία του έργου DESICE μέχρι σήμερα από την κα Ελένη Ιορδανίδου, Project Manager του έργου από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των δράσεων του έργου και στα βασικά αποτελέσματα της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων.

Στη συνέχεια, η κα Σταυρούλα Μπαλμαδάκη, από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α., παρουσίασε τα βασικά σημεία από την πρόσφατη συνάντηση του εταιρικού σχήματος στη Μπολόνια και την Ίμολα της Ιταλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2026. Παρουσιάστηκαν επιλεγμένες καλές πρακτικές που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς και τα βασικά συμπεράσματα από τα study visits που πραγματοποιήθηκαν σε φορείς και οργανισμούς της περιοχής, με έμφαση σε καινοτόμες εφαρμογές κυκλικού και βιώσιμου σχεδιασμού.

Ακολούθησε η παρουσίαση με τίτλο «Από τον σχεδιασμό στην αλλαγή: Η εξέλιξη του εργαλείου πολιτικής» από τον κ. Διονύση Παλιούρα, εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση εστίασε στην εξέλιξη του εργαλείου πολιτικής ‘’Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης 2024-2028’’ και στη διαδικασία αξιοποίησης των αποτελεσμάτων και της γνώσης που προκύπτει από το έργο DESICE για την ενίσχυση των σχετικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της πιλοτικής δράσης «Circular Hackathon Thessaloniki – Co-creating Circular Design Solutions for SMEs», από την κα Χρυσάνθη Κουτσαντά, εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η δράση αφορά μια συνεργατική προσέγγιση για τη συν-δημιουργία λύσεων κυκλικού σχεδιασμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελεί το επόμενο βήμα για τη σύνδεση της γνώσης και των καλών πρακτικών που προέκυψαν από το DESICE. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιλοτική δράση εγκρίθηκε πρόσφατα από το πρόγραμμα Interreg Europe, κατόπιν υποβολής πρότασης, σε συνεργασία με τον Βέλγο εταίρο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της πιλοτικής δράσης Circular Hackathon Thessaloniki, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν και θα συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την προετοιμασία και την υλοποίησή της.

Η ενεργός συμμετοχή των μελών της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών, αλλά και για τη σύνδεση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.

Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζουν οι ακόλουθοι οργανισμοί:

  1. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ – (LP)
  2. Economic Council of East Flanders (Βέλγιο)
  3. BSC, Business Support Centre Kranj, L.t.d., Kranj (Σλοβενία)
  4. Thessaloniki Municipality (Ελλάδα)
  5. Public Institution Lithuanian Innovation Centre (Λιθουανία)
  6. Nuovo Circondario Imolese (Ιταλία)
  7. South Muntenia Regional Development Agency (Ρουμανία)
  8. Association of Municipalities of Tartu County (Εσθονία)

Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 1.585.500€

Προϋπολογισμός ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ: 241.900€

Έναρξη: 1/4/2024, Λήξη: 31/3/2028