4ο Εργαστήριο για την Κυκλική Οικονομία στη Διαχείριση Αποβλήτων

Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, διοργανώθηκε, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, το 4ο εργαστήριο για την κυκλική οικονομία, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου CIRCLE.

Το έργο CIRCLE-Κυκλική Καινοτομία και ανθεκτικές πόλεις στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-B Adriatic-Ionian ADRION. Το εταιρικό σχήμα του έργου, που έχει διάρκεια 35 μήνες (1/2/2020 – 31/12/2022), απαρτίζεται από 14 εταίρους από 8 χώρες της λεκάνης της Αδριατικής Θάλασσας (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία). Στο έργο, η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ AE συμμετέχει ως εταίρος και οι Δήμοι Θέρμης και Καλαμαριάς ως συνεργαζόμενοι φορείς.

Στόχος του έργου CIRCLE είναι να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ Δήμων, εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων, ερευνητικών κέντρων, αναπτυξιακών ιδρυμάτων και άλλων φορέων της πόλης, προκειμένου να δημιουργηθούν καινοτόμα εργαστήρια πόλεων (CIRCLabs) για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας.

Το 4ο αυτό εργαστήριο (CIRCLab) έφερε σε επαφή φορείς της πόλης και πρωτοβουλίες πολιτών, που ασχολούνται με την κυκλική οικονομία/καινοτομία, έτσι ώστε να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους, να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, να γνωστοποιήσουν ευρύτερα την παρουσία τους στην πόλη, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να τους δοθεί η ευκαιρία για νέες συνεργασίες.

Το εργαστήριο φιλοξενήθηκε στο χώρο του Creativity Platform, Εγνατίας 45, στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η κα Βάσω Παπαδοπούλου, διευθύντρια του τμήματος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, δίνοντας μια περιγραφή του έργου CIRCLE, των στόχων του και τι επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής, λίγο πριν τη λήξη του. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κος Πάνος Ρεμούνδος, εκπρόσωπος του Creativity Platform, παρουσιάζοντας τις δράσεις τους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία και συμβολή του design στην κυκλική οικονομία, δίνοντας νέες προοπτικές. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του κου Περικλή Χατζηνάκου, εκπρόσωπος του Γραφείου Περιβάλλοντος ΠΑΜΑΚ και της Mamagea, δίνοντας πληροφορίες για τη δράση εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, αλλά και την ανάδειξη και επιτυχημένη επαναλειτουργία της Mamagea, ως ανάγκη που προέκυψε με την έναρξη της πανδημίας. Έπειτα, πήρε τον λόγο η κα Σόφη Σαρρή, εκπρόσωπος της InCommon, παρουσιάζοντας τις πολλαπλές κυκλικές δράσεις της οργάνωσης και τονίζοντας τη σημασία της τοπικής κοινότητας και την κλίμακα της γειτονιάς, ως αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης συνηθειών κυκλικής οικονομίας. Στη συνέχεια, η κα Καλίνα Νταμπίζα, εκπρόσωπος της Tetragon, παρουσίασε το περίπτερο ΕΟΤ που σχεδίασε η εταιρεία για τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει ο ΕΟΤ παγκοσμίως, τονίζοντας την ποικιλομορφία που μπορεί να έχει το περίπτερο, ανάλογα με το μέγεθος της εκδήλωσης, αλλά και την επανάχρηση όλων των υλικών από τα οποία αποτελείται το περίπτερο, σε όποια χώρα χρειαστεί να μεταφερθεί και να επανατοποθετηθεί το περίπτερο. Ακολούθως, η κα Αραβέλλα Σαλονικίδου, εκπρόσωπος του Zero Waste Thessaloniki και του Cosmus DIY, ανέλυσε τις κυκλικές δράσεις εντός της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα πολλά δημιουργικά εργαστήρια που διοργανώνονται με σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών στην επανάχρηση και επιδιόρθωση υλικών και αντικειμένων. Στην επόμενη παρουσίαση, ο κος Νίκος Τσονιώτης μίλησε για τις δράσεις της SKG Makers, εκπροσωπώντας τον Δ. Θεσσαλονίκης, και φέρνοντας στη συζήτηση τις διάφορες εκφάνσεις της κυκλικής οικονομίας, είτε θετικές είτε αρνητικές. Στο τέλος, η κα Βάγια Μίτσιου παρουσίασε πώς η εταιρία Rhoeco καταφέρνει να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα διατροφής σε καινοτόμες συσκευασίες εφαρμόζοντας στο έπακρο την αρχή του zero waste.

Η συζήτηση, που ακολούθησε, είχε ενδιαφέρον και για τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, όπως τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, του ΑΠΘ, και άλλους επί θεμάτων συνεργασιών και καλών πρακτικών.

Μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από την ΕΡΤ3.