Η τελευταία συνάντηση των εταίρων του συγχρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Erasmus+ έργου “Climate Champions – Local Learning Communities” πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14-16 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Σύνεδροι, 17 στο σύνολο , ταξίδεψαν από Ιρλανδία, Πορτογαλία και Βουλγαρία στην πόλη μας , όπου και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του έργου, μέσα από περιεκτικές παρουσιάσεις κατά την πρώτη και την τρίτη μέρα της συνάντησης τους.
Η δεύτερη μέρα της τριήμερης συνάντησης αφιερώθηκε σε επισκέψεις πεδίου σε καλές πρακτικές τοπικών πρωτοβουλιών από την πόλη της Θεσσαλονίκης οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Αρχικά, έγινε ενημέρωση των εταίρων για τις δράσεις ανακύκλωσης του περιβαλλοντικού γραφείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Πα.Μακ.) στο χώρο του πανεπιστημίου, όπου ο Περικλής Χατζηνάκος, διευθυντής του γραφείου, παρουσίασε μία-μία τις πρωτοβουλίες της δραστήριας ομάδας, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη θεμελιώδη σημασία της διαχείρισης αποβλήτων στον αστικό ιστό μίας τόσο μεγάλης πόλης όσο η Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια, η διεθνής ομάδα των Climate Champions ανηφόρησε στην Άνω Πόλη με το λεωφορείο της πολιτιστικής γραμμής 50, όπου θαύμασε τη θέα της πόλης, καταλήγοντας στo εργαστήριο ‘Κύκλος’ της Α.Μ.Κ.Ε. InCommon, με δράσεις που επικεντρώνονται στην κυκλική οικονομία. Στην όμορη πλατεία Ρομφέη, οι εταίροι είδαν να εφαρμόζεται στην πράξη η φιλοσοφία του εργαστηρίου, με την εγκατάσταση κάδου κομποστοποίησης που δέχεται βιοαπόβλητα από όλη τη γειτονιά.
Τα αποτελέσματα του έργου Climate Champions – Local Learning Communities, που αφορά τη δημιουργία εκπαιδευτικών κοινοτήτων, χωρίζονται σε τρεις διακριτές ενότητες:
- Στην παρουσίαση των 6 Στόχων του ΟΗΕ στο κοινό (Υλικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων),
- στη συλλογή 32 Καλών Πρακτικών προστασίας της βιοποικιλότητας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζονται με επιτυχία στις έξι χώρες-εταίρους του έργου (Συλλογή Καλών Πρακτικών) και
- στην παρουσίαση της Θεωρίας της Αλλαγής σε ομάδες που ενδιαφέρονται να πετύχουν μικρούς και μεγάλους στόχους, προστατεύοντας το περιβάλλον της κοινότητάς τους, με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων της περιοχής τους (Θεωρία της Αλλαγής).
Το έργο εμπλέκει εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι καλούνται να μεταδώσουν τις αρχές, αλλά και καθημερινές πρακτικές στην κατεύθυνση των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: https://climatechampions.how/