EYD2015:
“Το μέλλον που θέλουμε – Τοπική αυτοδιοίκηση για την αειφόρο ανάπτυξη”
Το έργο EYD2015 αφορά στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών με στόχο την κατανόηση βιώσιμων τρόπων ζωής συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς δράσεων εκπαιδευτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο καθώς και παρεμβάσεων σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:
1. Οι Δήμοι να διαθέτουν βελτιωμένη κατανόηση της σημασίας των διεθνών δεσμεύσεων για την ανάπτυξη και περιλαμβάνουν τους πολίτες τους στην μετα-2015 διαδικασία (τέλος των Στόχων Ανάπτυξης Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών)
2. Η συμβολή στην εξάλειψη της φτώχειας μέσω της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο
3. Η συμβολή στην αλλαγή της συμπεριφοράς στην Ευρώπη για μια πιο αειφόρο χρήση των πόρων και στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Europeaid
Συντονιστής Έργου: ClimateAlliance, Germany
Συμμετέχουν: Climate Alliance Brussels, Climate Alliance Luxembourg/ASTM, Climate Alliance Austria, Nadace Partnerstvi-Czech Republic, Climate Alliance Hungary / Reflex Environmental Association, Focus Eco-Romenai Center, OroVerde-Germany, Kate Germany, IMRO DDKK-Hungary, Development Agency of Eastern Theassoliniki’s Local Authorities-Greece, City of Munich,-Germany, City of Bonn-Germany, City of Wels-Austria, City of Zoersel-Belgium, City of Cascais-Portugal, City of Tirgu Mures-Romania, City of Daruvar-Croatia, City of Nagykanizsa- Hungary, Comunidad de Sarayaku, Subgerencia de Desarrollo del Pueblo Asháninka, FOIRN – Federação das Organizações Indígenas do Rio Negro, COICA – Coordinadora de las organizaciones indígenas del la Cuenca amazónica, Fundación Defensores de la Naturaleza, Associación PATUCA, Honduras
Προϋπολογισμός Έργου: 2.812.135 €
Προϋπολογισμός ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.: 126.750,05 € (85% χρηματοδότηση από Ε.Ε.)
Έναρξη : 23/12/2014, Λήξη : 23/12/2017.
Ιστοσελίδα: www.overdeveloped.eu/en
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
«Η εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»
17 Οκτωβρίου 2016, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ
Στην ιστοσελίδα του έργου «EYD2015 – Tο μέλλον που θέλουμε»
δημοσιοποιήθηκαν καλές πρακτικές μεταξύ των οποίων και της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.
Από τις δημοσιοποιημένες καλές πρακτικές μπορεί κανείς να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και να εμπνευστεί από ιδιαίτερες δράσεις πάνω σε ζητήματα όπως η επανάχρηση αντικειμένων, οι ήπιες μεταφορές, τα καταναλωτικά πρότυπα κα.
Δείτε τις καλές πρακτικές εδώ:
http://overdeveloped.eu/en/inspiration.html
Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης,
στους Δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη σε συνεργασία με την
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών
εργαζόμενων γονέων και στο πλαίσιο του έργου
EYD2015 – Το μέλλον που θέλουμε – Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του προγράμματος EuropeAid, κατά την περίοδο των θερινών διακοπών 2016.
Tα παιδιά συμμετείχαν, σε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με θέμα:
«Η Κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος ρόλος των δασών».
Βρείτε τον εκπαιδευτικό οδηγό εδώ
Internal Newsletter III (Διαθέσιμη η αγγλική έκδοση)
Internal Newsletter V (Διαθέσιμη η αγγλική έκδοση)
Internal Newsletter VI (Διαθέσιμη η αγγλική έκδοση)
Στο πλαίσιο του έργου, η Ανατολική Α.Ε., συμμετείχε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης «ΖΟΟΜ – Παιδιά σε κίνηση» ενεργοποιώντας και ευαισθητοποιώντας παιδιά προσχολικής ηλικίας, γονείς και εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού να μετακινηθούν με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους στην καθημερινότητά τους. Η καμπάνια, η οποία ξεκίνησε από την Climate Alliance της Γερμανίας και υλοποιείται σε σχολεία της Ευρώπης από το 2002, έτρεξε στην Ελλάδα από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ το 2015 και το 2017.
Σύμφωνα με την καμπάνια, καλούνται παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο για τη διαδρομή σπίτι – σχολείο και πίσω ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και το σαββατοκύριακο. Κάθε διαδρομή που εκτελείται χωρίς το αυτοκίνητο αντιστοιχεί σε μία πράσινη πατούσα-αυτοκόλλητο στο ατομικό άλμπουμ του κάθε παιδιού.
Υλικό ενημέρωσης των εκπαιδευτικών
Τεύχος περιγραφής του καθημερινού ταξιδιού για το σχολείο παιδιών από άλλες ηπείρους
Μπορεί κανείς να εμπνευστεί και να ενημερωθεί για τις δράσεις των εκπαιδευτικών και των παιδιών, που υλοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες, στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας http://www.zoom-kidsforclimate.eu