2η συνάντηση ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καθοδήγησης μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης & Δέλτα (Έργο Connection)

Πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2022 η 2η συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών και καθοδήγησης μεταξύ στελεχών των δήμων Θεσσαλονίκης και Δέλτα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CONNECTION (CONNEcting Cities Towards IntegrationactΙΟΝ), που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος ήταν η παρουσίαση από πλευράς του δήμου Δέλτα (δήμος με μικρότερη ενταξιακή εμπειρία) των στρατηγικών και του σχεδίου ένταξης προσφύγων/μεταναστών και η παροχή καθοδήγησης και τεχνογνωσίας από τα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης (πόλη με εμπειρία στην ενταξιακή πολιτική) ώστε ο δήμος Δέλτα να τροποποιήσει/προσαρμόσει το εκπονηθέν ενταξιακό του σχέδιο.

Τις διήμερες εργασίες χαιρέτισαν ο δήμαρχος του δήμου Δέλτα, κος Γιάννης Ιωαννίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, κος Σωκράτης Δημητριάδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Δέλτα, κα Παρασκευή Ελευθεριάδου. Οι συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ έλαβαν χώρα σε δομές του δήμου Δέλτα, με την καθοδήγηση των Eurocities (επικεφαλής έργου) και Migration Work (εμπειρογνώμων), και συμμετείχαν στελέχη των δήμων Δέλτα και Θεσσαλονίκης και της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.

Την πρώτη μέρα, παρουσιάστηκαν από την κα Ευτυχία Κιβρακίδου οι δράσεις του έργου που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής με τη συμμετοχή στελεχών των δύο δήμων και ακολούθησε η ανάπτυξη του επικαιροποιημένου σχεδίου ένταξης των μεταναστών και προσφύγων από την κα Λαμπρινή Τσακαλάκη, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Δέλτα. Οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με την αναλυτική παρουσίαση των δράσεων κοινωνικής πολιτικής για τις μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού και τον σχολιασμό και τη συζήτηση των επί μέρους δράσεων του σχεδίου από τους εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης, κα Βιργινία Πολίτη, προϊσταμένη του τμήματος υποστήριξης και ένταξης προσφύγων και μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.

Τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη λειτουργία της δομής και οι ανάγκες που καλούνται να καλύψουν σε επίπεδο υποδοχής και ένταξης, όπως επηρεάζονται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ (μέρος του οποίου ήταν το έργο REACT). Ακολούθως, στο Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά αναλύθηκαν από την κα Αναστασία Μάντζιου, Κοινωνική λειτουργό της δομής, τόσο οι δράσεις προς όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς του δήμου, όσο και ο τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας με τη μειονοτική ομάδα των Ρομά, ως καλή πρακτική.

Πριν το κλείσιμο της συνάντησης, έγινε μια διεξοδική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση επί των προτάσεων βελτίωσης της συμπεριληπτικότητας των δομών υποστήριξης μεταναστών του Δήμου Δέλτα και επικαιροποιήθηκε το σχέδιό ενσωμάτωσης μεταναστών/προσφύγων.

Οι εργασίες της 2ης συνάντησης ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας ολοκληρώθηκαν με τους συμμετέχοντες να ενημερώνονται για την τελική συνάντηση του έργου και για το 10ο διεθνές συνέδριο ανάδειξης των καλυτέρων πρακτικών και στρατηγικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών/προσφύγων, που θα γίνουν στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, από 15-17 Νοεμβρίου 2022.