banner logo site gr  

  

ΝΕΑ

5η Συνάντηση εταίρων και εμπλεκόμενων φορέων του έργου RUMORE, Αγροτικές – Αστικές συμπράξεις για την κινητοποίηση των Περιφερειακών Οικονομιών, INTERREG EUROPE 2014 - 2020

 DSC0882Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν την 5η Συνάντηση Εταίρων και εμπλεκόμενων φορέων του έργου RUMORE, INTERREG EUROPE 2014-2020, την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019.

Στη συνάντηση χαιρετισμό απηύθυναν, ο Κώστας Μιχαηλίδης Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ο Κώστας Τερτιβανίδης Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης Γενικός Διευθυντής Ανατολική ΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνδέσεις του με τις δράσεις του έργου RUMORE από τον Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, κο Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη. Οι εταίροι του έργου και τα προσκεκλημένα μέλη των τοπικών ομάδων εμπλεκόμενων φορέων τους είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη νέα δομή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας One Stop Liaison Office και τις ενέργειες που προβλέπονται από αυτή για την ενίσχυση των συνεργειών αγροτικού και αστικού χώρου μέσα από την παρουσίαση του κ. Σταύρου Ματζανάκη, Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δομή One Stop Liaison Office.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εταίροι παρουσίασαν την αρχική δομή των Σχεδίων Δράσης τους και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις βασικές ενέργειες τους που συνδέονται με τη βελτίωση των Εργαλείων Πολιτικής των εμπλεκόμενων Περιφερειών τους, όπως αυτά έχουν εντοπιστεί μέσα από το έργο RUMORE. Τη συνάντηση, συντόνισαν από μέρους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ η Βάσω Παπαδοπούλου και η Galya Vladova από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Η 2η ημέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη σε τέσσερις επιλεγμένες επισκέψεις μελέτης (study visits) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες γνώρισαν κάποιες χαρακτηριστικές καλές πρακτικές αγροτικών-αστικών συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τους χώρους της αγροδιατροφής, της εκπαίδευσης και της έρευνας & ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επίσκεψη έλαβε χώρα στο κέντρο διανομής της εταιρείας ΚΟΥΚΑΚΗΣ Α.Ε. στην Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης όπου ο κ. Στάθης Μανάκος, υπεύθυνος Marketing, παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα προϊόντα της εταιρείας με έμφαση στην καθετοποιημένη διαδικασία της, από το χωράφι στο ράφι, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία την εγγύηση της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων της.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Ο Δρ. Ηλίας Κάλφας παρουσίασε σύγχρονες πρακτικές έξυπνης γεωργίας που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σε πιλοτικό επίπεδο η ΑΓΣ στο πλαίσιο ευρωπαϊκών συνεργασιών και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον γυναικείο συνεταιρισμό γυναικών Αγίου Αντωνίου, τον πρώτο γυναικείο συνεταιρισμό στη Θεσσαλονίκη. Οι υπεύθυνες του συνεταιρισμού παρουσίασαν τα παραδοσιακά προϊόντα τους και τις τεχνικές παρασκευής τους ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση του συνεταιρισμού στον τομέα των πωλήσεων ανά την Ελλάδα, και στις δράσεις catering και εστίασης που έχει αναπτύξει.

Η 2η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ. Ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου παρουσίασε τις κύριες ερευνητικές δράσεις του Ινστιτούτου οι οποίες σχετίζονται με τις ομικές εφαρμογές, τη μοριακή βιοτεχνολογία και τις προσεγγίσεις ‘breeding by design’ με επιδίωξη την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας – αγροδιατροφικών και μη.

 

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso