banner logo site gr  

  

ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Οι Ενεργειακές κοινότητες και μηχανισμοί υποστήριξης για το βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα»

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και την Greenpeace, διοργάνωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης VERDE.TEC, ημερίδα με θέμα «Οι Ενεργειακές κοινότητες και μηχανισμοί υποστήριξης για το βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα». Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου Ιnterreg MED ENERJ – Joint Actions for Energy Efficiency, στο οποίο η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. είναι επικεφαλής εταίρος.

IMG 20190215 122825 HDR

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε από το Γενικό Διευθυντή του ΚΑΠΕ Β. Κίλια, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων όπως αυτές εισάγονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει τον Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση έργων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν οι ΟΤΑ στον τομέα της ενέργειας, από τον Πρόεδρο του Ταμείου Γ. Βαρλαμίτη. Ο Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ι. Σαρηγιάννης εστίασε στη δυνατότητα των ΟΤΑ να αναπτύξουν κοινές δράσεις στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών τους υποδομών, που αποτελεί και αντικείμενο του Έργου ΕNERJ, και παράλληλα συνέδεσε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων με την υλοποίηση των κοινών αυτών δράσεων. Με τη σειρά του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΚΑΠΕ Μ. Δαμασιώτης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες ενεργειακού εκσυγχρονισμού των δημοσίων υποδομών μέσα από τα Προγράμματα του ΕΟΧ και της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και ο Β. Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕNERJ σχετικά με τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας από τους Δήμους Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Καλαμαριάς.

IMG 20190215 133411 HDR  IMG 20190215 114438 HDR  IMG 20190215 113843 HDR

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάλυση από το Σύμβουλο του Υπουργείου Ενέργειας Γ. Μάρκου, της νέας Υπουργικής Απόφασης για τον ενεργειακό συμψηφισμό και της προοπτικής αξιοποίησης της από τις ενεργειακές κοινότητες. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Βιομηχανίας και Μετρήσεων ΕΞΕ του ΚΑΠΕ, Γ. Καναβάκης παρουσίασε τις Δυνατότητες Χρηματοδότησης των ΟΤΑ για έργα οδοφωτισμού και ο Λ. Γιακουμέλος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ, το έργο PEGASUS που σχετίζεται με την ανάπτυξη μικροδικτύων σε τοπικό επίπεδο ως εργαλείο προώθησης της αποδοτικής παραγωγής και των αειφόρων χρήσεων του ηλεκτρισμού. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του ζητήματος των Φωτοβολταϊκών Κοινοτήτων, όπως αυτές μελετώνται από το έργο ΕU Heroes. Η σχετική τοποθέτηση έγινε από τον Δρ. Α. Κυρίτση του Τμήματος Φωτοβολταϊκών του ΚΑΠΕ.

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας οργανώθηκε από την Greenpeace και περιέλαβε την τοποθέτηση του Τ. Γρηγορίου από το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, σχετικά με την ηλιακή κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα και πως μπορεί να αναπτυχθεί αυτή από τους ΟΤΑ αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, την εισήγηση του Σ. Ψωμά, συμβούλου του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, σχετικά με εμπειρία και της προοπτικές για το μέλλον από την χρήση φωτοβολταϊκών από τους ΟΤΑ, και τέλος την ανάλυση των δράσεων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον Δήμαρχο Α. Ευθυμίου. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Την ημερίδα προλόγισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ενώ σ’ αυτήν παρευρέθηκαν στελέχη Φορέων της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος καθώς και πολίτες.

 

Παρουσιάσεις Ημερίδας

 

 

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso