banner logo site gr  

  

ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις ενδυνάμωσης των Ρομά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PAL

Με τη συμμετοχή πολλών Ρομά αλλά και στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων Αμπελοκήπων Μενεμένης και Δέλτα, διαμεσολαβητών Ρομά, μελών συλλόγων και ενώσεων Ρομά, στελεχών ΜΚΟ, στελεχών κρατικών και ιδιωτικών φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε Ρομά στη Δυτική Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν οι Δράσεις Ενδυνάμωσης των Ρομά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος JUSTICE - PAL “Καταπολέμηση των διακρίσεων των Ρομά στον τομέα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στην ΕΕ” JUST/2014/RDIS/AG/DISC/8115. Οι Δράσεις Ενδυνάμωσης των Ρομά υλοποιήθηκαν από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ Α.Ε, εταίρο στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα JUSTICE - PAL σε συνεργασία με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό και δουλεύοντας με τους άμεσα ωφελούμενους Ρομά, και ειδικότερα τους νέους, επιδιώχθηκε μέσω των δράσεων ενδυνάμωσης των Ρομά μια ρεαλιστική σύνδεση της εκπαίδευσης τους με τους γενικούς στόχους του προγράμματος PAL. Το πρόγραμμα PAL στοχεύει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και να προωθήσει μια σειρά από δράσεις στην εκπαίδευση και την απασχόληση, προκειμένου να επιταχυνθεί η ένταξη των Ρομά.

Απώτερος σκοπός των δράσεων ενδυνάμωσης των Ρομά ήταν να βοηθηθούν όσοι αναζητούν εργασία μεταδίδοντάς γνώση και εμπειρία ώστε να δρουν ενεργά και με επιτυχία και να διασφαλιστεί άμεσα θετικός αντίκτυπος στους ίδιους τους Ρομά. Μέρος των δραστηριοτήτων υλοποιήθηκε με εκπαιδευτικές εισηγήσεις όπως εκπαίδευση στην οικονομική ενίσχυση και στις ευκαιρίες απασχόλησης, μέσω συμμετοχής σε διαδραστικά εργαστήρια μικρών ομάδων όπως τη διοργάνωση παράλληλων συζητήσεων πληροφόρησης και δικτύωσης των συμμετεχόντων ανέργων (Ρομά και μη) με επιχειρηματίες, φορείς στήριξης επιχειρηματικότητας/ καινοτομίας & εξειδικευμένους συμβούλους και μέσω μαθημάτων κατάρτισης για τους νέους Ρομά με στόχο την ενημέρωσή τους και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων στον τομέα της αυτοαπασχόλησης.

Αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιήθηκαν:

  • εκδήλωση με τίτλο «Προσωπική ενεργοποίηση -Συμβουλές αναζήτησηςSAM 2416 εργασίας», την Παρασκευή 16 Ιούνιου 2017. στο 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, στο Δενδροπόταμο. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική ΑΕ και προσέλκυσε πάνω από 100 άτομα Ρομά και μη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης κος Βασίλης Μανωλόπουλος, ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης και ο γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. κος Ιάκωβος Σαρηγιάννης τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και ενεργοποίησης των ίδιων των Ρομά και τη σχέση της «εκπαίδευσής» των Ρομά στην προσπάθεια ανάπτυξης δυνατοτήτων και ευκαιριών απασχόλησης τους στην Τοπική κοινωνία.
    Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες/ παρουσιάσεις για θέματα προσωπικήςSAM 2449 ενεργοποίησης και ενημέρωσης: Πρωτοβουλίες Ενίσχυσης και Υποστήριξης της Απασχόλησης & της Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ & οι δυνατότητες απασχόλησης, η αξία της δια βίου εκπαίδευσης στην αναζήτηση εργασίας και η ανάγκη μετάβασης των Ρομά από την παραβατικότητα στην αξιοπρεπή εργασία. Το δεύτερο μέρος ήταν διαδραστικό, βιωματικό καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χωριστούν σε ομάδες και να συζητήσουν με επιχειρηματίες, φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας / καινοτομίας και με εξειδικευμένους συμβούλους για σημαντικά θέματα όπως: σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, η εκπαίδευση στην απασχόληση, το προφίλ του εργαζομένου, e –commerce, τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού και τις συμβάσεις εργασίας.
  • εκδήλωση με τίτλο «Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση: Ενίσχυση  DSC0001της επιχειρηματικότητας», την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, ώρα έναρξης 10.00 πμ, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης «ΚΕΚ Νεφέλη» και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική ΑΕ και προσέλκυσε 60 άτομα Ρομά και μη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κα Γερακίνα Μπισμπινά και ο Δήμαρχος Δέλτα κος Ευθύμιος Φωτόπουλος με επιστολή του την οποία και ανέγνωσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Αναστασία Σισμανίδου αναφέροντας ως πρωταρχική αναγκαιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διασφάλιση της μέγιστης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων φέρνοντας κοντά τη σύγχρονη επιχείρηση, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον άνεργο σε όλα τα καινούρια διαθέσιμα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να εστιάσουν σε νέα, καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και τομείς επιχειρηματικότητας και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, εκμεταλλευόμενοι τα τυπικά τους προσόντα αλλά και τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή μας.
    Αντικείμενο της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση γύρω από το «επιχειρείν» και τις δεξιότητες των δυνητικών επιχειρηματιών με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Αναπτύχθηκαν αναλυτικά τα ακόλουθα θέματα: Επιχειρηματικότητα και Πρωτογενής Τομέας, Δεξιότητες που κατευθύνουν έναν δυνητικό επιχειρηματία προς την επιτυχία, Δεξιότητες συνεργασίας και προώθησης προϊόντων στην σύγχρονη αγορά εργασίας.
  • εκδήλωση με τίτλο «Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση: Υποστήριξη DSC0026 της επιχειρηματικότητας», την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, ώρα έναρξης 14.00 πμ, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης «ΚΕΚ Νεφέλη» και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική ΑΕ και προσέλκυσε 56 άτομα Ρομά και μη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθυνόταν σε νέους ρομά που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα τους και ήθελαν να ενημερωθούν γύρω από τις διαδικασίες έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις νέες συνθήκες που επικρατούν. Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στα Βήματα – στάδια έναρξης Ατομικής Επιχείρησης, στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα & στους Τρόπους χρηματοδότησης & επιχορήγησης επιχειρηματικότητας.
 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 

logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

iso