banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

ΝΕΑ

Η Κυκλική Οικονομία στην αλυσίδα Αγροδιατροφής
Τοπικό Τελικό Συνέδριο του έργου SinCE – AFC

Το Τελικό Συνέδριο του συγχρηματοδοτούμενου από το Interreg Europe, έργου, SinCE – AFC, διεξήχθη την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, στο ΚΤΗΜΑ ΠΕΡΕΚ. Το συνέδριο διοργάνωσαν ο επικεφαλής εταίρος του SinCE-AFC, Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης 'Ανατολική ΑΕ΄ και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

SinCE 070722 01Η εκδήλωση εμπίπτει στα πλαίσια των δράσεων διάχυσης των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στην αγροδιατροφή που αξιοποιήθηκαν για την υλοποίηση του έργου SinCE – AFC και των αποτελεσμάτων του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν τοπικοί οργανισμοί που διευθύνουν δράσεις για την πράσινη μετάβαση του αγροδιατροφικού κλάδου, εκπρόσωποι της αντίστοιχης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, αγροτοβιομηχανικές μονάδες, καθώς και Ινστιτούτα με εμβέλεια ενδιαφέροντος την ερευνητική διάσταση της αγροτοπαραγωγής.

SinCE 070722 02Το συνέδριο άνοιξε ο κος Σαρηγιάννης Ιάκωβος, γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., καταθέτοντας το τρέχον πλαίσιο εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στη βόρεια Ελλάδα αλλά και σε εθνικό επίπεδο και διευκρινίζοντας τη βαθύτερη στόχευση της Κυκλικής Οικονομίας κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής. Η κα Παπαδοπούλου Βασιλική εκ’ μέρους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., εισηγήθηκε της θεματικής του έργου SinCE -AFC και στον ρόλο που διαδραμάτισε το πρόγραμμα στη μεταφορά πρακτικών κυκλικής οικονομίας και στην ανταλλαγή γνώσεων σε διαπεριφερειακό επίπεδο.

Σε συνέχεια του προγράμματος των εισηγήσεων, ο κος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης από τη Δ/νση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε τους στόχους πολιτικής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ως εργαλείο πολιτικής, και τους τομείς της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης που αποβλέπει να ενσωματώσει. Η συμβολή του έργου SinCE – AFC στην επί της ουσίας διαμόρφωση, ολοκλήρωση και τεκμηρίωση του νέου ΠΕΠ (2021 – 2027), αναπτύχθηκε από την κα Τσόλη Λαμπρινή, εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

SinCE 070722 04Η ακολουθία παρουσιάσεων, εστίασε στις πτυχές της αγροτοπαραγωγής που έχουν αναδυθεί από την επικείμενη κλιματική κρίση, αλλά και στις εκσυγχρονισμένες τεχνικές που διαδέχθηκαν τις ισχύουσες τάσεις, για την υπερκέρασή της. Ο κος Χατζηνικολάου Αριστείδης, διαχειριστής του γραφείου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσίασε τον αντίκτυπο της αγροτοπαραγωγής στην κλιματική κρίση, ενώ η κα Σεργάκη Παναγιώτα, Αν. Καθηγήτρια Γεωπονίας, ΑΠΘ, ανέδειξε τις βελτιώσεις που επιδέχονται τα μοντέλα παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, στον ελλαδικό χώρο, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συνεργειών.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο καλών πρακτικών που αναπαριστούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εφαρμογής του κυκλικού μοντέλου οικονομίας, στην αγροτοπαραγωγή.

Το πιλοτικό πρόγραμμα CPigfeed παρουσιάστηκε από τον Δρ. Μπανιά Γεώργιο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, στο ΕΚΕΤΑ. Το έργο, αποτελεί μια πρακτική βιομηχανικής συμβίωσης που ανευρίσκει τους βασικούς παραγωγούς αποβλήτων τροφίμων και τους εμπλέκει σε ένα δίκτυο διάθεσης των παραπροϊόντων τους ως πρώτη ύλη παραγωγής ζωοτροφών. Τα παραπροϊόντα που συγκεντρώνονται, αξιοποιούνται στη σύνθεση σιτηρεσίων για μονάδα παραγωγής χοίρων.

Το έργο ΚαΦσιμο, του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού InCommOn που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αστικών έργων, παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη Συλλογής και Μεταφοράς του έργου, κα Γούση Ναταλία. Το έργο επιτυγχάνει την ανακύκλωση του απορριπτόμενου υπολείμματος καφέ που διατίθεται από ένα δίκτυο συμβεβλημένων καφετεριών για παραγωγή καύσιμης ύλης.

SinCE 070722 03Την εκδήλωση συνόδευσε επιδεικτική επίσκεψη στις δομές του κτήματος ΠΕΡΕΚ με ταυτόχρονη παρουσίαση των μεθόδων κυκλικής βιωσιμότητας που χρησιμοποιούν στο κτήμα για την παραγωγή τοπικών εδεσμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο:
Βασιλική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Έργου, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Σταματία Πετρίδου, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ.: +30 2310 463 930

Ιστοσελίδα του έργου: http://anatoliki.gr/el/sygxrimatodotoymena-erga/topiki-anaptyksi/787-since-afc
Ιστοσελίδα έργου ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.: https://projects2014-2020.interregeurope.eu/since-afc/

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso