banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

ΝΕΑ

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος «Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων Δήμου Θέρμης, σχολικού έτους 2021-22»

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Δήμου Θέρμης και ειδικότερα το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκλήρωσαν και φέτος το πρόγραμμα «Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Μαθητών & Γονέων Δήμου Θέρμης» στα σχολεία ευθύνης του Δήμου.

Η συμμετοχή γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στις δράσεις του προγράμματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά.

 • Περισσότεροι από 250 γονείς και μαθητές/τριες πραγματοποίησαν συναντήσεις συμβουλευτικής στήριξης
 • Περισσότερες από 200 αιτήσεις στη δράση «Σχολές Γονέων»,
 • 88 αιτήσεις γονέων στο πρόγραμμα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»
 • Ξεπέρασαν τις 350 οι συμμετοχές γονέων και κηδεμόνων στις διαδικτυακές ομιλίες/διαλέξεις
 • 45 εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία του δήμου συμμετείχαν στα τρία επιμορφωτικά σεμινάρια.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά, καθώς η πανδημία μετεβαλε τα δεδομένα στη σχολική καθημερινότητα. O Δήμος Θέρμης με τη συμβολή της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. μεριμνώντας αφενός για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών και αφετέρου για τη διασφάλιση της σωματικής υγείας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατέστησαν δυνατή την παροχή των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Σταθμού κυρίως διαδικτυακά.

Φέτος στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες δράσεις, οι οποίες παρέχονταν δωρεάν στους γονείς-μαθητές και μαθήτριες, δημότες της Θέρμης:

Συμβουλευτική Στήριξη: γονέων & παιδιών/μαθητών

Διατηρώντας το συμβουλευτικό χαρακτήρα και κατόπιν ραντεβού, οι συναντήσεις συμβουλευτικής (σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο) υλοποιήθηκαν:

 • εξ’ αποστάσεως, μέσω (βιντεο)κλήσης στο viber, skype ή zoom meetings και
 • με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε..

Παιδιά, εφήβοι/ες, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με την ψυχολόγο προσωπικές ανησυχίες, να επαναπροσδιορίσουν ατομικές και οικογενειακές προτεραιότητες. Ενισχύοντας τις θετικές πτυχές του ατόμου, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας του, ώστε να επιλύει ευκολότερα τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σχολές Γονέων

Σκοπός της δράσης ήταν η ενδυνάμωση των γονέων ώστε να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Υλοποιήθηκαν οκτώ (8) διαδικτυακές Σχολές/ομάδες γονέων για γονείς με παιδιά κάθε ηλικίας:

 • τρεις (3) σχολές γονέων για γονείς με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
 • τρεις (3) σχολές γονέων γονείς με παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • δυο (2) σχολές για γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Θέρμης (νέα δράση).

Τα θέματα επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες γονείς και αφορούσαν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη - εξέλιξη των παιδιών και στη βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων. Ειδικότερα, αναπτυχθήκαν θέματα όπως: ο ρόλος του γονέα και η θετική γονεικότητα, οι ανάγκες παιδιών κάθε ηλικίας, επικοινωνία και θέσπιση ορίων στη συμπεριφορά παιδιών και γονέων, αδερφικές σχέσεις και φιλία, συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, διαχείριση τραγικών ειδήσεων - κοινωνικό τραύμα (διαζύγιο, πένθος, ασθένεια), χρήση διαδικτύου και απομόνωση, αρνητική συμπεριφορά και συγκρούσεις, φόβοι & αγωνίες παιδιών και γονέων.
Οι γονείς σχολίασαν ότι πήραν πολύτιμες γνώσεις, μοιράστηκαν προβληματισμούς και αντάλλαξαν εμπειρίες, δοκίμασαν νέες συμπεριφορές και είδαν νέες, πιο λειτουργικές αντιδράσεις από τα παιδιά τους.

Πρόγραμμα προς γονείς: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»

Σκοπός της δράσης ήταν να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων.

Λόγω της τεράστιας ζήτησης και ανάγκης επιμόρφωσης πάνω στο θέμα, όπως οι ίδιοι οι γονείς εξέφρασαν μέσω των αιτήσεων συμμέτοχής τους, επιτράπηκε η παρακολούθηση σε περισσότερους ενδιαφερομένους γονείς ανά εκπαιδευτική βαθμίδα παιδιού.

Υλοποιήθηκαν δύο προγράμματα 6ωρης διάρκειας:

 • ένα (1) για γονείς με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον 42 γονείς,
 • ένα (1) για γονείς παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο αιτήθηκαν 46 γονείς. Κάθε πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε τρεις (3) θεματικές ενότητες.

Ανοιχτές Διαλέξεις για γονείς

Με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης παιδιών και της ανάπτυξης του υγιούς διαλόγου μαζί τους, τα θέματα που αναπτυχθήκαν στις επτά (7) συνολικά διαδικτυακές ομιλίες, που διοργανώθηκαν με συχνότητα μία ανά μήνα καθ’ολη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ήταν:

 • Μη Βίαιη επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών
 • Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου - Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και κηδεμόνες
 • Υπεργονεικότητα: Γονείς ελικόπτερα!
 • Μυστικά και Ψέματα. Πως να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας.
 • Όταν η βία "χτυπά" τα σχολεία και τα παιδιά μας. Ο ρόλος των γονέων
 • Συναισθηματική Νοημοσύνη και ενσυναίσθηση γονέων και παιδιών
 • Σχολικός Εκφοβισμός: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς και πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους

Κάθε διάλεξη ολοκληρωνόταν με διάλογο και απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεταν οι συμμετέχοντες γονείς.

Συναντήσεις με παιδιά & Συζητήσεις με εφήβους

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν:

 • δύο (2) δίωρες στοχευμένες, βιωματικές συναντήσεις με φυσική παρουσία όλων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Περιστεράς. Τα θέματα που επιλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν οι ψυχολόγοι με τους μαθητές ήταν «Είμαστε όλοι φίλοι» (12/04/2022) και «Η χώρα των συναισθημάτων» (14/4/2022). Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση και να μάθουν να αποδέχονται την διαφορετικότητα, να διαχειρίζονται θετικά και αρνητικά συναισθήματα και συγκρούσεις, να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και τελικά να δίνουν λύσεις που βοηθούν τους ίδιους και τις ομάδες που συμμετέχουν.
 • δυο (2) διαδικτυακές συναντήσεις, διάρκειας μιας ώρας, με όλους τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου του ΕΝΕΓΥΛ με το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα:
  «ΝΑΙ στη συζήτηση, ΟΧΙ στη βία στο σχολείο και στους μαθητές μας» (8/3/2022)
  με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και προτάσεων από τους μαθητές του σχολείου.
 • μίας (1) δίωρης διαδικτυακής συνάντησης με τους/τις μαθητές/τριες των τριών (3) γυμνάσιων της Δημοτικής Ενότητας Τριλόφου με το θέμα: «ΝΑΙ στη συζήτηση, ΟΧΙ στη βία στα σχολεία και στους μαθητές μας» (21/3/2022). Στη διάρκεια της συνάντησης πήραν το λόγο εκπρόσωποι των μαθητών όλων των γυμνάσιων και καταθέσαν τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

Επιμορφωτικά Σεμινάρια Εκπαιδευτικών

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού υπάρχει υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης και συναισθηματικής εξάντλησης, ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων ευθύνης του Δήμου και υλοποιήθηκαν 6ωρες ψυχοεκπαιδευτικές, βιωματικές συναντήσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου στα εξής αντικείμενα:

 • Διαχείριση του Στρες στο Χώρο του Σχολείου, με φυσική παρουσία στο χώρο του 3ου Γυμνασίου
 • Επιμόρφωση για τη σχολική βία: διαδικτυακά, 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης και Δημοτικό Σχολείο Περιστεράς
 • Διαχείριση στρες και επαγγελματικής εξάντλησης στους εκπαιδευτικούς: διαδικτυακά, 2ο Γυμνασίο Μίκρας

Η συμβολή και η συνεργασία με διευθυντές, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων ήταν το κλειδί για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αξιοποιώντας την πολυετή γνώση και εμπειρία καθώς και την ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες στις δράσεις μας, βελτιώνουμε και σχεδιάζουμε νέες δράσεις για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των γονέων, μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του δήμου Θέρμης.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

ολοκλήρωση αφισα 002

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso