banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

ΝΕΑ

Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Interreg Med έργου TUNE UP στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, στο ξενοδοχείο GRAND HOTEL PALACE στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο του Έργου Interreg MED / TUNE UP, για την προώθηση των Τοπικών Συμβολαίων ως εργαλείο αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υβριδικά, με δυνατότητα συμμετοχής ομιλητών και συνέδρων διαδικτυακά, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

TuneUp after080601Το συνέδριο αποτέλεσε μέρος ενός διήμερου προγράμματος, όπου οι διεθνείς προσκεκλημένοι, προερχόμενοι από τις επτά χώρες-εταίρους του έργου, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού και να θαυμάσουν από κοντά την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, οι προσκεκλημένοι από τις επτά χώρες προέλευσης του εταιρικού σχήματος είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στο Δέλτα Αξιού και στο ιδιωτικό κτήμα ορυζοπαραγωγού που δραστηριοποιείται στην εφαρμογή γεωργίας ακριβείας για TuneUp 080602την αγροτική του μονάδα. Εκεί, τους δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούν σε διαφορετικά τοπία φυσικής ποικιλομορφίας που τους επιφύλασσε το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα του Αξιού, αλλά και να διδαχθούν από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αλλοίωσης που προέρχεται από αναπτυξιακούς παράγοντες της τοπικής κοινότητας.

TuneUp after090601Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος, ακολούθησε το τελικό Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση των Τοπικών Συμβολαίων ως εργαλείων αποτελεσματικής διακυβέρνησης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν δια ζώσης ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κος Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κος Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ κος Σωκράτης Σαμαράς. Η κα Διονυσία Χατζηλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, απέδωσε εναρκτήριο χαιρετισμό, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.

TuneUp after090602Την πρώτη ενότητα του προγράμματος άνοιξε η κα Σταματία Πετρίδου εκ μέρους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη σύνοψη των ορόσημων που αποτυπώθηκαν και των κεντρικών επιτευγμάτων του έργου TUNE UP, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβε η Δρ Romina D’ Ascanio, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Roma Tre, παρουσιάζοντας μέσα από σχολαστική ανάλυση τη Μεθοδολογία των Περιβαλλοντικών Συμβολαίων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου. Ο πρώτος κύκλος εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πιλοτικής περιοχής του Δέλτα Αξιού από τη Δρ Λυδία Αλβανού, καθώς και με την αναφορά στην καλή πρακτική της νήσου Γυάρος όπου οι άμεσα εμπλεκόμενοι κατέθεσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το υφιστάμενο μοτίβο Διακυβέρνησης στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και συμμετείχαν στην παραγωγή ενός αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης, όπως παρουσιάστηκε μέσα από την εμπειρία του κου Γιώργου Μελισσουργού, υπεύθυνο πολιτικής για της Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές του WWF Ελλάς.

Κατά τη 2η ενότητα της εκδήλωσης, συνοψίστηκαν τα αποτελέσματα των διαδικασιών αναζήτησης μεθόδων συστηματοποίησης των ΤοπικώνTuneUp after090603 Περιβαλλοντικών Συμβολαίων, που προέκυψαν με τη δοκιμή της συμμετοχικής διακυβέρνησης στην εκάστοτε πιλοτική περιοχή από τους εκπρόσωπους των 10 πιλοτικών περιοχών του έργου, ενώ την τελική εισήγηση πραγματοποίησε η κα Pauline Maltere εκπροσωπώντας τον οργανισμό MEDWET, η οποία και εξέθεσε προτάσεις Πολιτικής οι οποίες διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του Έργου και οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα για την βέλτιστη Διακυβέρνηση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ: http://anatoliki.gr/el/sygxrimatodotoymena-erga/perivallon/830-tune-up, καθώς και την ιστοσελίδα του έργου https://tune-up.interreg-med.eu.

 

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso