banner logo site gr  

  

ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ BEST WATER USE

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στις 9.00 π.μ., στο ΚΕΔΕΑ – Κέντρο Διάδοσης Αποτελεσμάτων Έρευνας του Α.Π.Θ., συνέδριο για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου BEST WATER USE “ΒΕST-U”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.

20191218 115237

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον επικεφαλής εταίρο του BEST-U την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Σερρών «ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε.», την EDA Bansko, την Eco-Nevrokop, την EDA High West Rodopi, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Καλαμαριάς, τη ΔΕΥΑ Θερμαϊκού, τη ΔΕΥΑ Θέρμης, τη ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη, το ΕΒΕΘ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Το πρώτο μέρος της πρωινής ενότητας του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στο κύριο στόχο του έργου ήτοι η ορθολογική διαχείριση του νερού ως φυσικό πόρο, με προσέγγιση αυτού μέσα από περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε παιδικούς σταθμούς. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυρία Αντιγόνη Πενθερουδάκη από το ΚΕΚ Μεσογειακό παρουσίασε τα Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ και την ΑΝΕΣΕΡ σε συνεργασία με το ΚΕΚ Μεσογειακό στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες με 120 ωφελούμενος σε κάθε πόλη.

Τα αντίστοιχα προγράμματα στις περιοχές Smolyan και Blagoevgrad της Βουλγαρίας παρουσίασε ο Δρ. Anton Caro δίνοντας έμφαση στις εναλλακτική παιδαγωγική μέθοδο που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, την “suggestopedia pedagogue”.

Η κυρία Νατάσα Ριζοπούλου από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, μαζί με την κ. Στυλιανή Τριανταφυλλούδη από τον παιδικό σταθμό Υψηλάντου του Δήμου Θεσσαλονίκης, την κυρία Δανάη Καπαλτσίδου από τον παιδικό σταθμό Πανοράματος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και την κυρία Ιωάννα Ελπιζλή, από τον παιδικό σταθμό Β’ Αριστοτέλη του Δήμου Καλαμαριάς, παρουσίασαν την πιλοτική δράση του Best U στους παιδικούς σταθμούς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η πιλοτική δράση περιλάμβανε την ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από κατασκευές, παιχνίδι, θέατρο και τραγούδι για το νερό και την επιβράβευση των δράσεων αυτών κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης «Βρέχει Δράσεις για το Νερό» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2019.

Η συγκεκριμένη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση της κας Ελεάνας Μπάλλα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ΝΟΗΣΙΣ, η οποία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ορθολογική διαχείριση του νερού από τη ΔΕΥΑ Θέρμης στο ΝΟΗΣΙΣ «Μαθαίνω για το νερό».

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε παρουσιάσεις τεχνικού ενδιαφέροντος για πρακτικές, εργαλεία και έργα υποδομής για την εξοικονόμηση νερού στην υδρευτική, αρδευτική και βιομηχανική χρήση. Πιο συγκεκριμένα, η Galena Veleva από το Eco Nevrokop, παρουσίασε τις Καλές Πρακτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στη Βουλγαρία, που συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν σε έναν Οδηγό Καλών Πρακτικών στο πλαίσιο του Best-U. Ο υποψήφιος διδάκτορας, κος Ιωάννης Τσακμάκης, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παρουσίασε το σύστημα λήψης αποφάσεων για την βελτιστοποίηση της χρήσης του αρδευτικού νερού σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας. Τέλος, η κα Rilka Filipova, μίλησε για τα Έργα υποδομής και τις πρακτικές σχετικά με τη χρήση του νερού στον Δήμο Πετριτσίου στη Βουλγαρία.

Στην απογευματινή ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι Έρευνες Κοινής Γνώμης στο πλαίσιο του BEST-U για τη χρήση νερού μεταξύ των νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων, και τα αποτελέσματα τους σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο κος Πασχάλης Τεμεκενίδης από την Palmos Analysis μίλησε για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ο κος Δημήτρης Κατσαντώνης από την εταιρεία «To the point» A.E. εκ μέρους της Ειδήμων Α.Ε για λογαριασμό της ΑΝΕΣΕΡ, σχετικά με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας στην ΠΕ Σερρών. Τα αποτελέσματα από Βουλγαρία, και συγκεκριμένα από τις περιοχές Smolyan και Blagoevgrad, παρουσίασε ο εκπρόσωπος των τριών Βούλγαρων εταίρων, κος Rossen Passov. Το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε από όλες τις έρευνες είναι το μεγάλο περιθώριο που υπάρχει μεταξύ νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για περαιτέρω ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση γύρω από τις πρακτικές εξοικονόμησης νερού.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., κος Σωκράτης Σαμαράς, ο κος Κωνσταντίνος Πάλλας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη κος Νίκος Χατζηαντωνίου. Η γενική παρουσίαση του έργου έγινε από την υπεύθυνη έργου του BEST-U από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. κα Βασιλική Παπαδοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 18 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα στο ΚΕΔΕΑ, το Εργαστήριο Κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του BEST-U με συγκεκριμένους καλεσμένους μέσα από το Δίκτυο Εμπλεκόμενων Φορέων του έργου και παρουσία του εταιρικού σχήματος. Το εργαστήριο έδωσε χρήσιμα αποτελέσματα ως προς εκείνες τις δράσεις του έργου που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση και συνέχιση στο πλαίσιο μελλοντικών συνεργασιών. Οι Έρευνες Κοινής Γνώμης, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, και τα Ψηφιακά Εργαλεία Άτυπης Εκπαίδευσης ήταν αυτά που ξεχώρισαν οι συμμετέχοντες ως τα πλέον σημαντικά και αξιοποιήσιμα με δυνατότητα διάχυσης σε περαιτέρω φορείς και περιοχές ενδιαφέροντος. Όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του BEST-U ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BEST WATER USE μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.bestu.eu

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso