banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

Με διαδικτυακή Ημερίδα για τον Βιώσιμο Τουρισμό, ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις του έργου SUSTOWNS!

SusTownsHmerida 19052022Μέσω παρουσιάσεων και συζήτησης σε θέματα τα οποία αφορούν τη θεματολογία του βιώσιμου τουρισμού, ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα για το Βιώσιμο Τουρισμό του έργου INTERREG MED “SUSTOWNS-enhancing SUStainable tourism attraction in small fascinating med TOWNS”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαίου 2022 μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο κ. Διαμαντής Λιάμας, Δήμαρχος του Δ. Βόλβης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων αλλά και των όμορων Δήμων, για την ανάπτυξή τους. Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του έργου SUSTOWNS και παρουσίασε κάποια από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα και τοπικά προϊόντα του Δήμου Βόλβης, ο κ. Νικόλαος Αυγερινός, Αντιδήμαρχος του Δ. Αριστοτέλη, με αναφορά στις δράσεις προβολής και προώθησης του Δήμου καθώς επίσης και στα βασικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του έργου. Στη συνέχεια χαιρέτισε η κ. Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δ. Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας την ανάγκη στροφής σε βιώσιμες μορφές τουρισμού του Δήμου και αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά έργα τα οποία υλοποιούνται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, σχετικά με τον τουρισμό. Με βίντεο στο οποίο αναφέρθηκε η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουριστικό κλάδο ολοκλήρωσε τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης η κ. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπερειάρχης του Νομού Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας με την πρώτη παρουσίαση της ημερίδας, ο κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, εκπρόσωπος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., αναφέρθηκε στους στόχους του έργου, στα στάδια υλοποίησής του και παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου αναφορικά με προτάσεις πολιτικών ενίσχυσης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον κ. Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί προορισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές και την έλλειψη Τουριστικού Παρατηρητηρίου στην περιοχή μας.

Οι επόμενες δύο παρουσιάσεις αφορούσαν του Οργανισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών και τα Παρατηρητήρια Βιώσιμου Τουρισμού, που έχουν εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω του Ν. 4875/2021.

Ο κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας, Προϊστάμενος του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., παρουσίασε των στόχο των Οργανισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών καθώς επίσης και τα στάδια τα οποία ακολουθήθηκαν για την αντίστοιχη μετεξέλιξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και τα επόμενα βήματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στα Παρατηρητήρια Βιώσιμου Τουρισμού καθώς επίσης και στην έλλειψη στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τον βιώσιμο τουρισμό στη χώρα μας.

Οι τελευταίες δύο παρουσιάσεις αφορούσαν καλές πρακτικές βιώσιμου τουρισμού από τη Θεσσαλονίκη. Η κ. Ειρήνη Τσακηρίδου, εκπρόσωπος της ΜΑΘ Α.Ε., παρουσίασε την πρωτοβουλία ένταξης της Θεσσαλονίκης ως πόλη γαστρονομίας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO και κάποιες από τις μελλοντικές δράσεις του έργου.

Η τελευταία παρουσίαση της ημερίδας έγινε από την Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, εκπρόσωπο του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, η οποία παρουσίασε την πρωτοβουλία #Thessaloniki_Tourism_Blockchain ως μέσο επίτευξης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω ψηφιακής κάρτας προβολής και πρόσβασης στα αξιοθέατα της πόλης.

Η ημερίδα αποτέλεσε και την τελευταία εκδήλωση του έργου σε εθνικό επίπεδο. Επόμενο στάδιο του έργου αποτελεί η οργάνωση συναντήσεων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την συμφωνία σε προτάσεις πολιτικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης καθώς και η συμμετοχή στο Τελικό Συνέδριο του έργου στην πόλη Pescocostanzo τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε συμμετέχει στο έργο SUSTOWNS με συνεργαζόμενους τους Δήμους Βόλβης και Αριστοτέλη, οι οποίοι υλοποίησαν πιλοτικές δράσεις όπως προβλέπεται από τον οδηγό του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 10 εταίροι από 7 χώρες: Ιταλία (επικεφαλής εταίρος), Ισπανία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Πορτογαλία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ http://www.anatoliki.gr/el/sygxrimatodotoymena-erga/topiki-anaptyksi/831-sus-towns καθώς και την ιστοσελίδα του έργου https://sustowns.interreg-med.eu/ 

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso