banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο: «Ενίσχυση της Κλιματικά Έξυπνης Γεωργίας μέσα από Καινοτόμα Εργαλεία Δικτύωσης», του έργου AGREEN - ΕΞΥΠΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Με επιτυχία οργανώθηκε από την «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ» - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βασιλικών Ενημερωτική Ημερίδα για το έργο «AGREEN, Cross-Border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin – ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» με τίτλο: «Ενίσχυση της Κλιματικά Έξυπνης Γεωργίας μέσα από Καινοτόμα Εργαλεία Δικτύωσης » δια ζώσης την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

IMG 20220504 102209IMG 20220504 103046Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Δημάρχου Θέρμης ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Σαρακίνος και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, κ. Ιάκωβος Σαρηγιάννης.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να αναδειχθούν ψηφιακά εργαλεία και πρακτικές για την ενίσχυση και προώθηση της κλιματικά έξυπνης γεωργίας και των προϊόντων της, κάτι που επιτευχθηκε μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

IMG 20220504 103932H κ. Αναστασία Ριζοπούλου MSc Γεωπόνος, από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., παρουσίασε το έργο AGREEN, κάνοντας και μία ανάλυση των ζητημάτων της Κλιματικής Αλλαγής που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, τα εργαλεία που θα περιλαμβάνει, το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθεί και θα ανεβεί καθώς και τα επόμενα βήματα.

IMG 20220504 110139

Ακολούθησε η παρουσίαση του κου Αριστοτέλη Ταγαράκη, Phd -Ερευνητής Γ του ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ ο οποίος παρουσίασε τα εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα για τη Γεωργία Ακριβείας, και πως τα καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται βοηθούν στον περιορισμό και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

IMG 20220504 113914

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι κ.κ Θανάσης Πατενίδης, Phd και Νότης Αργυρίου, Phd Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ, INΕB/ΕΚΕΤΑ, παρουσιάζοντας τον Ψηφιακό Κόμβο Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) στον αγροδιατροφικό τομέα, για της αλυσίδα αξίας του ρυζιού, μια πιλοτική δράση της ΠΚΜ στο έργο INTERREG EUROPE RUMORE. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας ρυζιού μέσω της τεχνολoγίας blockchain, η οποία θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, και θα αφορά τους παραγωγούς ρυζιού από την περιοχή της Χαλάστρας. Μέσω ενός QR Code, ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει όλη την πληροφορία σχετικά με το προϊόν (παραγωγή, αποθήκευση, συσκευασία, εμπορία) που προτίθεται να αγοράσει.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στα ερωτήματα που τέθηκαν.

IMG 20220504 124059Στο δεύτερο μέρος ο κ Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις δράσεις της ΚΛΘ σχετικά με τη διάσωση τροφίμων (φρούτων και λαχανικών), και επακόλουθης μείωσης των οργανικών αποβλήτων, και την πλατφόρμας δικτύωσης που έχει δημιουργηθεί με στόχο σε ημερήσια βάση να διατίθενται ποσότητές από τους εμπόρους, οι οποίες θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι π.χ. συλλογικότητες που τις χρειάζονται για να προσφέρουν φαγητό, μπορούν να τις παραλάβουν και να τις χρησιμοποιήσουν.

IMG 20220504 125931Στη συνέχεια η κα Βίκυ Κρυσταλλίδου, Phd Γεωπόνος – Ζωοτέχνης από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, παρουσίασε τις δράσεις της ΑΓΣ γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλείο για τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον αγροδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα τη δράση INOFA – Internet of Food Alliance. Στο πλαίσιο της δράσης έχουν εφαρμοστεί διάφορες τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού στη γεωργία και στην κτηνοτροφία σχετικές με την έξυπνη γεωργία, την ιχνηλασιμότητα και την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσω βίντεο, παραγωγοί από το Μεταξοχώρι Κιλκίς και κτηνοτρόφοι από τον Εχίνο Ξάνθης αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στο δίκτυο INOFA και την εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

IMG 20220504 124741Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Βάσω Παπαδοπούλου MSc Χημικός Μηχανικός, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. η οποία και επιληφθηκε ενός διαδραστικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκτός από τον εκπρόσωπο του Δήμου Θέρμης, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΝΕΘ, η εταιρεία OECON, Ερευνητές, Γεωπόνοι, Επιχειρηματίες, Φοιτητές και καταναλωτές.

 

The project Cross-Border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in The Black Sea Basin (AGREEN), Ref. No. BSB 1135 is funded by the Joint Operational Program for Cross-Border Cooperation under the European Neighborhood Instrument "Black Sea Basin 2014-2020", under Priority 1.2 "Increasing cross-border opportunities for trade and modernization of agriculture and related sectors".

Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020 is co-financed by the European Union through the European Neighborhood Instrument and by the participating countries: Armenia, Bulgaria, Georgia, Greece, Republic of Moldova, Romania, Turkey and Ukraine.

This publication has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of <name of the author> and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso