banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3ο εργαστήριου του έργου CONNECTION (CONNEcting Cities Towards Integration actiON) στη Θεσσαλονίκη

Γεμάτοι με νέες ιδέες και με τις καλύτερες εντυπώσεις δήλωσαν πως φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου CONNECTION (CONNEcting Cities Towards Integration actiON) που συμμετείχαν στο τρίτο εργαστήριο της πρώτης θεματικής ενότητας (CoP-1) που αφορά στην «Ανάπτυξη στρατηγικών ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες»

IMG 20220315 093535Στις τριήμερες εργασίες του εργαστηρίου συμμετείχαν, εκτός από τα στελέχη της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και των συνεργαζόμενων δήμων Θεσσαλονίκης και Δέλτα, εκπρόσωποι από τους εταίρους του Παρισιού, τους Δήμους Περιφέρειας Τορίνο, Πεδεμόντιο και της αναπτυξιακής ANCI, οι συντονιστές του έργου, Eurocities και Migration Work. Οι εταίροι από το Ζάγκρεμπ και το Αμβούργο ακυρώσαν τις συμμετοχές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης και της εισροής προσφύγων στις περιοχές τους.

Έχοντας ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών για τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών που ακολουθεί η Ελλάδα και ειδικότερα οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Δέλτα και να βρεθούν οι βέλτιστες πρακτικές που θα συμπεριληφθούν στα εγχειρίδια κατευθυντηρίων γραμμών πολιτικής και τα βίντεο «οδηγών εφαρμογής» του CoP-1, το πρόγραμμα του εργαστηρίου αναπτύχθηκε ως ακολούθως:

IMG 20220315 092106Στις 15 Μαρτίου και στην αίθουσα νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έγινε η έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου με τον κ. Σωκράτη Σαμάρα, πρόεδρο της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., να απευθύνει χαιρετισμό, τονίζοντας τη στενή συνεργασία της εταιρείας με το δήμο Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή της, μετά την έκρηξη του μεταναστευτικού ζητήματος, το 2015, σε έργα/προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ακολούθως, η κα Μελίνα Σπυρίδου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας
& Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης, πρώτη εισηγήτρια, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πλαίσιο των υπηρεσιών συνολικά της Διεύθυνσης –συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ένταξης μεταναστών και προσφύγων – και μια αναλυτικότατη παρουσίασης στα εξειδικευμένα προγράμματα υποδοχής – φιλοξενίας προσφύγων: Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, Πρόγραμμα REACT (Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία) και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών. Ο κος Αναστάσιος Τελίδης, ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής απηύθυνε μια περιεκτική, πλην όμως ιδιαίτερα ολοκληρωμένη παρουσίαση πάνω στις Πολιτικές συμπερίληψης του δήμου σε τοπικό επίπεδο. Ο πρωινός κύκλος ομιλιών ολοκληρώθηκε με την κα Λαμπρινή Τσακαλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Δέλτα, να αναπτύσσει το σχέδιο ένταξης μεταναστών του δήμου, αναφερόμενη τόσο στην υφιστάμενη κατάσταση και στις κοινωνικές υπηρεσίες του με έμφαση στο έργο REACT, όσο και στις νέες δράσεις που προτίθεται να θέσει σε λειτουργία, με κυρίαρχο το κέντρο ένταξης μεταναστών.

IMG 20220315 093837Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δράσεις δικτύωσης στον τομέα της ένταξης στην Ελλάδα από την κα Ελευθερία Πήτα, ψυχολόγο, στέλεχος στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων εκ μέρους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και την κα Δωροθέα Κοκοζίδου, Σύμβουλο Ένταξης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες/Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τους κκ Αρίστη Τζώνη, Διευθύντρια του Τομέα Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ., και Θωμά Χαραλαμπίδη, δικηγόροu/συνεργάτη της “ΑΡΣΙΣ” σε θέματα παιδικής προστασίας για ασυνόδευτους ανήλικους αλλοδαπούς που παρουσίασαν διεξοδικά τις ενταξιακές δράσεις του φορέα τους. Το συντονισμό των ομιλιών είχε η κα Ευτυχία Κιβρακίδου, Partner Project Manager του έργου και Διευθύντρια Οικονομικών Διοικητικών και Ανθρωπίνων Πόρων της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε..

Η δεύτερη μέρα, 16 Μαρτίου, είχε πλήθος επισκέψεων σε χώρους και φορείς πολιτικής συμπερίληψης και ειδικότερα στο 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με την κα Θεοδώρα Παπαμάνου, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, να κάνει μια σύντομη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ελλάδας σχετικά με την ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, στο κέντρο ένταξης μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, στο κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Δέλτα και στην Ανοικτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών. Στη διάρκεια επισκέψεων/ξεναγήσεων οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελούμενους/εξυπηρετούμενους και να συνομιλήσουν με πρόσφυγες, μετανάστες και στελέχη και να ακούσουν τις ιστορίες τους.

IMG 20220317 101011Την τελευταία μέρα, 17 Μαρτίου, οι εταίροι επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με ωφελούμενους πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα που μισθώνονται από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου REACT. Ενημερώθηκαν από τους πρόσφυγες για το πώς οι ίδιοι εκλαμβάνουν και αξιολογούν τις παρεχόμενες από το πρόγραμμα υπηρεσίες, άκουσαν την πορεία τους, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις τους. Τέλος, στάθηκαν στις όμορφες, ήσυχες μέρες στην Ελλάδα με την θερμή υποδοχή από τη γειτονιά τους και την υπενθύμιση της ζωής τους σε κανονικότητα. Φεύγοντας η Κenzy, μαθήτρια, πρόσφυγας χάρισε στους εταίρους από την Ιταλία μια από τις ζωγραφιές της.

Οι εργασίες του εργαστήριου ολοκληρωθήκαν με τους εταίρους να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα του έργου.

Το έργο CONNECTION χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό της εργαλείο AMIF (Asylum, Migration and Integration Fund).

 

IMG 20220315 094925 IMG_20220315_111436.jpg IMG 20220315 103715 

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso