banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

Διήμερο Σεμινάριο Κατάρτισης για την Προώθηση των Τοπικών Περιβαλλοντικών Συμβολαίων ως εργαλείων αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών

Μέσω του προγράμματος Interreg Med “TUNE UP”, εκπονήθηκε μια κοινή μεθοδολογία για την υιοθέτηση των Τοπικών Περιβαλλοντικών Συμβολαίων στις συμμετέχουσες περιοχές, όπου εφαρμόστηκαν σχέδια στρατηγικών συμμετοχικής διακυβέρνησης. Το σεμινάριο προσέβλεπε στην εξοικείωση των αρμόδιων διαχειριστών των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών και των αρμόδιων για τη διακυβέρνηση περιφερειακών αρχών, με τα Τοπικά Περιβαλλοντικά Συμβόλαια, μέσω της συστηματοποίησης της εργαλειοθήκης σε ένα κοινό ρεύμα παρακολούθησης.

tuneup photo 1 3 3 22Τον εναρκτήριο χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους, απηύθυνε ο κ. Σαρηγιάννης Ιάκωβος, γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.. Ο κύριος Γιουτίκας Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στοιχειοθέτησε την ομιλία του αντιπαραβάλλοντας τις τοπικές αναπτυξιακές δράσεις, σε συνάρτηση με τη διαχειριστική γραμμή που ακολουθείται για τους φυσικούς οικοτόπους και την αναγκαιότητα για ενσωμάτωση συμπληρωματικών δράσεων σε αυτήν, καθότι συντελούν διαρκώς μεταβαλλόμενα συστήματα. Ο κύριος Σαμαράς Σωκράτης, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και Αντιδήμαρχος πολεοδομίας του Δήμου Θέρμης, παρέλαβε τη σκυτάλη αποδίδοντας θερμές ευχαριστίες στους συνεργαζόμενους φορείς κατά τα στάδια υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου Interreg Med TUNE UP.

Κατά τη 1η μέρα της συνάντησης, κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. (κα Πετρίδου Σταματία), και της ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε., βασικού συνεργάτη της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και αρμόδιου για την εκπόνηση της εργαλειοθήκης περιφερειακής πολικής (κα Μέργου Φωτεινή), οι παρουσιάσεις του εθνικού θεσμικού πλαισίου σχετικά με την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, η μεθοδολογία για τα Τοπικά Περιβαλλοντικά Συμβόλαια, όπως υποστηρίχθηκε από την εμπειρία των πιλοτικών σχεδίων δράσης σύναψης Μνημονίων Συνεργασίας των εταίρων του έργου TUNE UP και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων προς αξιοποίηση, σύμφωνα με το υφιστάμενο εθνικό κανονιστικό πλαίσιο. Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Ιάκωβος Σαρηγιάννης, ενώ ο κ. Παπάντος Χρήστος, έκλεισε την πρώτη μέρα του σεμιναρίου με μια σύντομη αναφορά των περιεχομένων της διαδραστικής ενότητας που θα ακολουθήσουν στη δεύτερη μέρα της εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Κατά τη 2η μέρα του εργαστηρίου η κυρία Σκόρδα Ιφιγένεια παρέθεσε μια λεπτομερή παρουσίαση με τα παραδείγματα των καλών πρακτικών όπου εφαρμόστηκαν τα Τοπικά Περιβαλλοντικά Συμβόλαιο στο Δέλτα του Camargue και στον Θερμαϊκό Κόλπο. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των στελεχών της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν δημιουργικά στη διαμόρφωση πιθανών δράσεων που θα πρέπει να εμπεριέχει ένα σχέδιο δράσης, ώστε να προωθεί τη βιώσιμη διάσταση και διατήρηση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς να παραγκωνίζονται οι πτυχές της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης που δρουν στην περιοχή. Μέσω της χρήσης διαδραστικής πλατφόρμας οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν το πρότυπο σχέδιο δράσης, με προτεινόμενες από αυτούς δράσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική διαχείριση της περιοχής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές πιέσεις που προεκβάλουν των παραγωγικών δραστηριοτήτων και που εκτείνονται ανασταλτικά στο βιώσιμο μοντέλο.

Οι συμμετέχοντες φορείς που παρακολούθησαν το σεμινάριο, ήταν εκπρόσωποι από το τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α.), από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτιοανατολικού Αιγαίου και από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ

http://anatoliki.gr/el/sygxrimatodotoymena-erga/perivallon/830-tune-up

καθώς και την ιστοσελίδα του έργου https://tune-up.interreg-med.eu/

 

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso