banner logo site gr1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

  

2η Τοπική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Interreg Med έργου TUNE UP Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη επίτευξη Τοπικού Συμβολαίου στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή ΘΠΠ του Δέλτα Αξιού

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 2η τοπική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου INTERREG MED“TUNE UP” - “Promoting multilevel governance for tuning up biodiversity protection in marine areas”.Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (ΦΔΠΠΘΚ) και με την υποστήριξη του Δήμου Δέλτα.

Screenshot 10Η εκδήλωση επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο μια σειρά τοπικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, επικεφαλής εταίρου του έργου, και στα οποία συμμετείχαν φορείς που δραστηριοποιούνται στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Δέλτα του Αξιού, πιλοτική περιοχή του έργου TUNE UP, είτε ως εποπτεύοντες, είτε ασκώντας παραγωγικές δραστηριότητες, ή ερευνητικό έργο. Μετά από διαβούλευση και επεξεργασία σεναρίων για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, οι συμμετέχοντες φορείς προσήλθαν σε εθελοντική υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις και να προχωρήσουν σε υλοποίηση Τοπικού Συμβολαίου για τη ΘΠΠ Δέλτα Αξιού, δηλαδή ενός κοινού σχεδίου δράσης με έργα μελέτες και δράσεις με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας περιοχής, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ως κύριος ειδικός στόχος τέθηκε η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της περιοχής, ενός πόρου που αφορά όλους τους συμμετέχοντες.

Screenshot 9Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν οι πρόεδροι από 4 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας. Η Δρ. Ιφιγένεια Κάγκαλου πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού η οποία παρουσίασε τον ρόλο των οικοσυστημικών υπηρεσιών στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, ο πρόεδρος του πάρκου και πρόεδρος τμήματος Επιστημών Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Δρόσος Κουτσούμπας, που μετέφερε με εισήγηση του την εμπειρία από διαδικασίες διακυβέρνησης στο Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, η πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κα Αθηνά Παναγιώτου, που χαιρέτισε στην έναρξη της εκδήλωσης και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου –Λευκάδας, που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του έργου TUNE UP.

Screenshot 1Η εμπειρία από τη προσπάθεια εγκαθίδρυσης συμμετοχικής διαδικασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς του Αμβρακικού κόλπου, στο πλαίσιο του TUNE UP παρουσιάστηκε από την Δρ. Χριστίνα Κασσάρα, ενώ η κα Αποστολία Παπαδούδη της ΟΜΙΚΡΟΝ έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο έργο που συντελέστηκε σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΤUNE Up με την καταγραφή του κανονιστικού πλαισίου την ανίχνευση εμπλεκόμενων φορέων και την διαβούλευση των εναλλακτικών σεναρίων. Τέλος ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, παρουσίασε τα βήματα μέχρι τη ολοκλήρωση του Μνημονίου Συνεργασίας τις ανάγκες που έρχεται να εξυπηρετήσει και τα περιεχόμενα αυτού.

Screenshot 2Αφού αναγνώσθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη επίτευξη Τοπικού Συμβολαίου στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή ΘΠΠ του Δέλτα Αξιού, από την εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Δρ Λυδία Αλβανού, κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που το συνυπογράφουν, να δηλώσουν τους λόγους που τους οδήγησαν να συμμετάσχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Screenshot 22Οι 13 φορείς που συνυπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας, είναι: ο Δήμος Δέλτα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Χαλάστρας- Καλοχωρίου και Κυμίνων- Μαλγάρων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας -Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων/ Υροτόπων (ΜΦΓΙ - ΕΚΒΥ), ο Μυδοκαλλιεργητικός Σύλλογος «Ο ΑΞΙΟΣ», το Σωματείο Κτηνοτρόφων Αξιού, οι 2 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, το Δίκτυο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ( ΠΟΑΥ ) και η ΑΜΚΕ isea.

Στην έναρξη της συνάντησης χαιρέτησαν εκ μέρους του Δήμου Δέλτα, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Ενότητας Αξιού, κ. Θεοφάνης Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δήμου Θέρμης, κ. Σωκράτης Σαμαράς, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο γενικός Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ κος Ιάκωβος Σαρηγιάννης ευχόμενος την επιτυχία του όλου εγχειρήματος και τονίζοντας πως η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. θα είναι δίπλα στο φορέα που καλείται να συντονίσει από δω και πέρα το δύσκολο έργο της διαδικασίας σύναψης Τοπικού Συμβολαίου.

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso