banner logo site gr  

  

3ο Τοπικό εργαστήριο για τη διαχείριση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής του Δέλτα του Αξιού

TuneUp 3oTRL participantsΤην Πέμπτη 4 Μαρτίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (ΦΔΠΠΘΚ) και με την υποστήριξη του Δήμου Δέλτα, οργάνωσε διαδικτυακά, το 3ο κατά σειρά τοπικό εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου INTERREG MED“TUNE UP” - “Promoting multilevel governance for tuning up biodiversity protection in marine areas”, για την πιλοτική Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) του Δέλτα του Αξιού.

Σκοπός του 3ου τοπικού εργαστηρίου ήταν η ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τη συζήτηση του τρίτου στρατηγικού σεναρίου του Προτιμώμενου Σεναρίου, στην Ομάδα Τοπικής Υποστήριξης (ΟΤΥ) της πιλοτικής περιοχής του Δέλτα του Αξιού,.

Από την κα Αποστολία Παπαδούδη, εκπρόσωπο της ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε. παρουσιάστηκε το «Προτιμώμενο Σενάριο» για την πιλοτική ΘΠΠ του Δέλτα του Αξιού. Το σενάριο διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψη, μέσα από τη διαδικασία ερωτηματολογίων και ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της ΟΤΥ, τις προτάσεις και τα ζητήματα εκείνα που αποτελούν κοινή προτεραιότητα και αξιολογούνται ως πιο κρίσιμα για το μέλλον της ΘΠΠ του Δέλτα του Αξιού, δομημένα σε τρία στρατηγικά επίπεδα, αυτά της διακυβέρνησης και διαχείρισης της ΘΠΠ, του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας και τέλος της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου σε ολόκληρο το εταιρικό σχήμα αλλά και ειδικότερα η πρόοδος των διεργασιών της ΟΤΥ, παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΕ κα Αναστασία Λεσπουρίδου. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στο περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, μιας εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων που θέτει τις βάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Τοπικού Συμβολαίου για την περιοχή.

Η πρόεδρος του ΦΔΠΠΘΚ κα Αθηνά Παναγιώτου απεύθυνε χαιρετισμό ενώ η εκπρόσωπος του φορέα Δρ. Λυδία Αλβανού παρουσίασε μια σειρά από υλοποιούμενα έργα αλλά και νέες προτάσεις έργων που ο φορέας οραματίζεται για την περιοχή και θα ήθελε να εντάξει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης ενός μελλοντικού Τοπικού Συμβολαίου.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν, με αντιπροσώπους τους και άλλοι φορείς με αρμοδιότητες στην περιοχή, όπως το Λιμενικό Σώμα, ο Δήμος Δέλτα, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, κτηνοτρόφων, ρυζοκαλλιεργητών και μυδοκαλλιεργητών. Παρευρέθησαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΚΒΥ αλλά και της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με έντονη περιβαλλοντική δράση για την μείωση των απορριμμάτων στην περιοχή που προέρχονται από αλιευτικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης που ακολούθησε τέθηκαν επιμέρους προβληματισμοί όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, της ανάγκης αστυνόμευσης αλλά και της παροχής κινήτρων για αποτελεσματικότερη διαχείριση τους. Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ κ. Ιάκωβος Σαρηγιάννης τόνισε πως είναι μέσα στις υποχρεώσεις των ασκούντων στις παραγωγικές δραστηριότητες να μεριμνούν για την διαχείριση των αποβλήτων τους και οφείλουν να διερευνήσουν τις διαδικασίες και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουν, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Οι προτάσεις έργων, μελετών και δράσεων που συγκεντρώθηκαν από όλους του φορείς θα αποτελέσουν τον πυρήνα του προγράμματος δράσης που πρέπει να εμπεριέχει ένα Τοπικό Συμβόλαιο. Την δέσμευση τους για την επίτευξη μια τέτοιας Τοπικής Συμφωνίας για την ΘΠΠ του Δέλτα του Αξιού θα κληθούν να επικυρώσουν οι φορείς το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, υπογράφοντας ένα εθελοντικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

TuneUp 3oTRL stoxoi

 

 

 

 

Για περισσότερα νέα κάνετε κλίκ εδώ

 

 

 
SBAK Page 1
 
symfono dimarxon
 
logo ManagEnergy frontpage
 

xartes 

 

 Μακεδονική Κουζίνα
 
iso